janquim

El síndic de greuges demana que es reguli l'accés a les dades públiques

L'administració pública accepta cada dia amb menys reticències que els ciutadans són els propietaris de les dades que gestiona i sembla disposada a obrir a tothom la informació que acumula, de forma comprensible i, sobretot, transformable, perquè els ciutadans puguin crear noves maneres de comunicar les dades gràcies a les tecnologies de les informació i la comunicació (TIC).

Actualitzat
Així s'ha reconegut avui en la darrera sessió de les jornades sobre Transparència i Administració que ha organitzat la Sindicatura de Greuges.

Per una banda, la directora general d'Informació Ciutadana, Marta Continente, ha reiterat el seu reconeixement als joves emprenedors que van llançar un web de rodalia basat en missatges dels usuaris. Però ha anat més enllà i ha anunciat que ben aviat s'oferiran totes les incidències del servei ferroviari en format susceptible de ser rebut amb una subscripció RSS, perquè webs com el que van crear els joves badalonins puguin reaprofitar la informació.

Les millors idees són dels ciutadans

Per una altra, l'expert José Antonio Alonso, que promou la reutilització de les dades públiques des de la seva posició a l'entitat W3C (dedicada a millorar i repensar internet amb mirada global) s'ha mostrat convençut que les millors idees per reutilitzar les dades públiques gairebé sempre arriben des de fora de l'administració, una idea que Continente també ha apuntat, sense mostrar cap preocupació: "Els ciutadans sempre trobaran altres idees més bones per accedir a les dades i reutilitzar-les, la nostra feina és posar-ho fàcil", ha assegurat.

El síndic de greuges vol que es reguli el dret

Tot i aquesta voluntat, la qüestió de les dades obertes ja ha cridat l'atenció del mateix síndic de greuges, Rafael Ribó, que en el marc d'aquestes jornades que la Sindicatura ha organitzat ha volgut posar en relleu el seu compromís. Per això, ha iniciat una actuació d'ofici per demanar que es reguli el dret d'accés a la informació pública. Amb aquest objectiu ja s'ha adreçat al govern i té previst plantejar-ho també al govern espanyol: "és hora de donar un cop de puny a la taula i acabar amb els tres mesos que té l'administració per fer esperar una resposta", ha dit Ribó.

El síndic considera que "per a una veritable garantia del dret a la informació, cal que sigui reconegut en l'ordenament jurídic, que sigui conegut per les persones i que hi hagi la implicació dels servidors públics" i és per això que s'ha compromès a "guanyar el dret a l'accés a les dades públiques".

Concurs d'aplicacions de servei

Mentrestant, són els ciutadans els que prenen decisions, com va passar amb la convocatòria el mes passat d'un "concurs" d'aplicacions per reutilitzar dades de l'administració.

El repte AbreDatos, com es coneix aquesta iniciativa, va rebre 52 projectes i se'n van acabar més de 20, en només quaranta-vuit hores. Comparatives de ciutats i altres petits programes que permeten millorar la capacitat de decisió a partir de dades que gestiona i custodia l'administració.

Arreu del món ja comença a haver-hi força exemples. Eines que permeten observar quins barris són més segurs d'una ciutat determinada, webs que proporcionen fluxos de transport a temps real i quadres de comandament que permeten avaluar les despeses pressupostades. És a dir, tot d'informació bruta que algú és capaç de reconvertir en formats que siguin útils als ciutadans.

Les jornades de la Sindicatura han sigut una oportunitat per conèixer l'estat d'ànim entre els màxims responsables de la informació ciutadana. Des d'ara dependrà de la seva capacitat de dur a terme el seu propòsit.


Anar al contingut