Barcelona

Els sindicats convoquen vaga del sector públic el 2 de juny i no descarten una aturada general

La Federació de Serveis Públics de la UGT i la de Serveis a la Ciutadania de Comissions Obreres han convocat una vaga dels treballadors del sector públic pel 2 de juny. Protestaran contra la retallada dels sous, prevista per l'executiu en el pla per reduir la despesa pública. Els secretaris generals de la UGT i CCOO no descarten més mobilitzacions, inclosa una aturada general. Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo han fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president del govern espanyol. Tots dos han manifestat la seva oposició i rebuig a les mesures anunciades per l'executiu, que consideren que contribuiran a augmentar l'atur.

Actualitzat
Fernández Toxo i Méndez han de reunir-se ara amb les seves respectives comissions executives per estudiar el pla del govern central i plantejar-hi la resposta sindical més adient. Adverteixen que es podria convocar una aturada general aviat. Com que la retallada també afecta els pensionistes, aquests també es podrien afegir a les protestes.

De moment hi ha convocada una mobilització el 2 de juny, a la qual s'hi ha afegit la Federació de l'Ensenyament de CCOO de Catalunya, que sortirà al carrer en aquesta data en comptes del 18 de maig, com havia previst en un principi.

CCOO i la UGT consideren que les mesures del govern suposen l'incompliment del Pacte de Toledo i una forta garrotada a la negociació col·lectiva. En aquest sentit, els dos sindicats afirmen que mantenen la seva inclinació al diàleg i esperen que la patronal tingui també aquesta predisposició.

"Reduir la capacitat adquisitiva de vuit milions de famílies afectarà el consum intern, un dels motors de l'economia espanyola". Això generarà "un efecte dòmino" que farà que la "recuperació s'allunyi. Es pot aconseguir l'efecte contrari al que es vol assolir", ha explicat Cándido Méndez.

"Amb aquests sacrificis es reduirà l'atur? No es reduirà, probablement augmentarà, perquè es retardarà el procés de recuperació", ha augurat el líder de la UGT.

Increment dels ingressos a través de la política fiscal

Els sindicats han instat el president del govern a utilitzar la política fiscal com a eina per reduir el dèficit públic, però Zapatero insistia en la reducció de les despeses.

Méndez i Fernández Toxo consideren que recuperar impostos com el de patrimoni o el de successions i aplicar-los amb pujades selectives i més càrregues a les rendes més altes seria una millor política que un ajustament tan "dràstic" de les pensions i els salaris. Proposen també una pujada de l'IVA pels productes de luxe. "Per aquesta via hi ha un camí més clar per aconseguir efectes econòmics que amb una retallada tan dràstica i dura que afectarà milions de persones al nostre país", ha afegit Fenández Toxo.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut