Barcelona

El Parlament aprova la nova llei de la infància, que facilita les adopcions i les acollides

El Parlament ha aprovat per unanimitat la llei de la infància, que escurça els tràmits burocràtics i els terminis dels processos d'adopció, també quan un nen és víctima de maltractaments. A més, també impulsa noves formes d'acolliment i es preveu pagar a famílies perquè cuidin menors, perquè cada vegada hi hagi menys infants i adolescents als centres. L'oposició ha fet evident la seva preocupació que la retallada pressupostària no permeti aplicar la llei amb garanties.

Actualitzat
El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la nova llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència. La nova llei vol agilitzar els tràmits d'adopció, que fins ara es podien allargar durant anys pels reiterats recursos dels pares biològics. Ara, els progenitors disposaran de dos mesos per oposar-s'hi i només podran demanar que s'aturi l'adopció en el termini d'un any, sempre que hi hagi hagut canvis en els motius que van provocar la separació del menor.

Quan es detectin situacions de risc, el menor podrà seguir amb els seus pares, sempre que els progenitors col·laborin en la millora de les condicions. Alhora, l'administració els retornarà la tutela que ara manté sobre més de 1.000 d'aquests menors.

El nou text obliga a informar els infants i adolescents de les resolucions que s'adoptin, com ara la tutela, amb la novetat que a partir dels 12 anys les podran impugnar per via legal.

En els casos de violència familiar, la llei els dóna prioritat perquè sigui la persona maltractadora la que abandoni la llar. Per evitar que més de de 2.700 menors estiguin en centres, el govern també vol incentivar les acollides. A partir d'ara, les persones amb formació o experiència en infants podran fer acolliments professionals. Hauran de deixar la feina per tenir cura dels menors a casa, a canvi d'un sou d'uns 2.000 euros.

Tots els grups parlamentaris han votat a favor el text que preveu una inversió anual de prop de tres milions d'euros. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, n'ha destacat la reducció tant de temps com de tràmits judicials que comportarà el nou text en els processos d'adopció i en els casos de nens víctimes de maltractament.

Però malgrat la unanimitat amb què tira endavant la llei, l'oposició ha expressat la seva por que en la situació actual de crisi no es pugui aplicar amb totes les garanties.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut