Barcelona

La Generalitat també retallarà el sou dels funcionaris i apujarà alguns impostos

La Generalitat seguirà els passos del govern espanyol per rebaixar encara més el dèficit i ha anunciat que rebaixarà el sou dels funcionaris com a mínim un 5% i apujarà un punt els impostos de compravenda d'habitatges que gestiona. La retallada s'aplicarà de manera proporcional al que guanya cada treballador, segons ha explicat el conseller d'Economia, Antoni Castells. Precisament Castells i el president de la Generalitat, José Montilla, han mantingut una reunió breu aquest dimecres per tractar sobre aquesta retallada, que també afectarà els ajuntaments i les universitats.

Actualitzat
La Generalitat seguirà l'exemple del govern espanyol i aplicarà mesures similars de reducció del sou als seus 160.000 funcionaris. El percentatge de retallada encara no s'ha concretat, i es preveu que el govern l'aprovi en els pròxims dies. En tot cas, serà com a mínim del 5%, el que anunciat Zapatero per als funcionaris del govern espanyol, una xifra que després el govern pot modificar a l'alça. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha explicat que la retallada s'aplicarà de manera proporcional al que cobri cadascú.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat una "retallada exemplar" dels sous dels membres del govern, inclòs el seu, així com el de la resta dels alts càrrecs. Ho ha dit a la sessió de control a l'executiu que ha tractat de qüestions econòmiques. Aquestes retallades estan incloses en el pla de racionalització de l'estructura del sector públic de la Generalitat, que està pràcticament acabat, i que comportarà la supressió d'alguns organismes i la reducció de càrrecs.

Convergència i Unió ha retret a Montilla que actuï a remolc de les propostes de l'executiu de Zapatero. El president li ha recordat que des del 2007 la Generalitat està aplicant mesures preventives i que el tripartit ha fet els deures, mentre que d'altres -ha afegit amb referència a les propostes de Madrid- arriben una mica tard.

Pujada d'impostos

El conseller d'Economia ha anunciat que també s'apujaran els impostos de compravenda d'habitatges que gestiona la Generalitat: l'impost de transmissions patrimonials i el de béns jurídics documentats. L'increment podria anar en "paral·lel" a l'IVA.

El titular d'Economia ha advertit també que "determinades polítiques o programes s'hauran d'aplicar més lentament o bé aparcar-los".

Castells ha recordat que el govern català ja ha fet els deures i té un dèficit contingut. "Vull puntualitzar que em sembla desafortunat el missatge que les Comunitats Autònomes hagin de fer retallades perquè tenen el 50% de la despesa. Atenció, perquè l'esforç fonamental l'ha de fer qui té més dèficit, i resulta que de l'11,2% de dèficit que hi ha a Espanya, el 9,2% correspon al govern central."

Reunió Castells-Montilla

Castells i José Montilla s'han reunit aquest dimecres per abordar les mesures que aplicarà la Generalitat. La retallada afectarà també els ajuntaments i les universitats.

Respecte a la retallada d'inversions, el conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha reiterat que el més important és que Catalunya mantingui la proporció del 18,8% d'inversions, que és el que estableix l'Estatut de Catalunya. També té pendent parlar amb el ministre de Foment, José Blanco, per saber més detalls de la reducció de la inversió.

Rebuig a les retallades socials

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, s'ha mostrat contrària a "la retallada de qualsevol dret social", amb referència a les mesures anunciades pel president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, dins del pla d'austeritat amb el qual l'executiu pretén reduir el dèficit públic.

Capdevila s'ha mostrat preocupada per "l'afectació que aquestes mesures poden tenir en les persones més vulnerables", precisament perquè "els més vulnerables no són els qui han de pagar el dèficit acumulat".

Respecte a la supressió de l'anomenat "xec nadó", Capdevila ha dit que "ateses les circumstàncies", potser "no és necessari que el rebin les famílies amb rendes més altes", però s'ha oposat a eliminar-lo en tots els casos. La consellera ha indicat que "veu difícil" que la Generalitat es pugui fer càrrec d'aquest incentiu a la maternitat.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut