Madrid

Els partits catalans retreuen a Zapatero que els ajustos arriben tard i afecten "els més dèbils"

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha retret a Zapatero que només hagi impulsat ajustos després de rebre les ordres de la UE en comptes de fer-ho abans per iniciativa pròpia i seguint el propi ritme. Duran ha acusat Zapatero d'inacció, d'improvisació i de ser incapaç de generar confiança. Segons el seu parer, "Espanya no és Grècia, però ha semblat que ho podia ser i això en economia és el mateix". El portaveu d'ERC, Joan Ridao ha reclamat a Zapatero que suprimeixi els ministeris superflus i que concorren amb les competències autonòmiques. Per la seva banda, Joan Herrera ha criticat que la retallada fa pagar els més dèbils i que no és equitativa.

Actualitzat
Duran i Lleida ha criticat que el govern espanyol hagi anunciat que retalla un 5% el sou als funcionaris i que no s'hagi aplicat la mesura als diputats, "per més que faci dos anys que tinguem el sou congelat", ha dit. El portaveu de CiU al Congrés ha dit que Zapatero ha improvisat de nou, "com és habitual". Duran ha dit que "el treball és la clau" i que per això cal "competitivitat", per la qual cosa ha demanat que si cal "s'aturin infraestructures com l'AVE i es prioritzin les més productives com el corredor mediterrani i el ferrocarril de mercaderies".

Duran ha agraït a Europa el nou pla de rescat per "defensar-nos dels llops", però ha afirmat: "Evidentment, res no és gratis". El portaveu de CiU al Congrés tampoc se n'ha estat d'assenyalar que "el govern no genera confiança, però l'oposició tampoc; així no es pot continuar".

Ridao: "És fort amb els dèbils, però dèbil amb els forts"


Joan Ridao ha demanat a Zapatero que d'una vegada engegui un programa creïble d'ajustament i d'austeritat del sector públic. I ha criticat, en aquest sentit, que el govern espanyol "manté ministeris superflus i que concorren amb les competències autonòmiques". Ridao ha demanat a Zapatero que posi a règim el seu govern, tot afirmant que "posar-se a dieta no és fer demagògia".

El portaveu d'ERC ha criticat també la retallada d'infraestructures en 6.500 milions d'euros.

Herrera: "Pagaran els més dèbils"

El portaveu d'ICV-EUiA ha retret al president del govern espanyol que la retallada perjudiqui els més dèbils. "Diu que la retallada és equitativa, però vostè toca funcionaris, famílies, pensionistes, però no toca els xiringuitos financers que permeten pagar només un 1% d'impostos i és insòlit d'un govern d'esquerra." Herrera ha afirmat que amb aquestes mesures d'ajust "pagaran els més dèbils", i que no es toca el causant de la crisi. I ha anat més enllà: "Volien reformar els mercats i els mercats l'han acabat reformant a vostè." Herrera ha explicat que es podria haver optat per altres vies, entre les quals ha citat "impulsar una reforma fiscal verda", i que no ho ha fet. El portaveu d'Iniciativa ha dit a Zapatero que no calia "ni quedar-se de braços plegats ni els ajustos durs que vostè impulsarà".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut