Una dona amb nicab (Foto: Reuters)
Una dona amb nicab (Foto: Reuters)
París

L'Assemblea francesa decreta el vel integral contrari als valors de la República

L'Assemblea Nacional francesa ha aprovat amb un ampli suport una resolució parlamentària on es qualifica el vel integral de contrari als valors de la República. Es tracta d'una resolució simbòlica que no té validesa legislativa. La proposta escalfa els motors davant la presentació, la setmana que ve, del projecte de llei que preveu una prohibició total del vel integral al país i que no compta amb el suport de tot l'arc parlamentari.

Actualitzat
La resolució aprovada a l'Assemblea Nacional francesa vol ser una defensa dels valors republicans, davant de l'ús de la burca o el nicab, peces de vestir que els diputats associen a un comportament radical. Es calcula que unes 2.000 dones a França porten vel integral.

L'aprovació d'aquesta resolució és una fase prèvia a la presentació, la setmana que ve, del projecte de llei per una prohibició total del vel integral a França. Aquí sembla que el consens serà més complicat d'assolir. Aquest projecte de llei no tindria en compte ni les recomanacions de la missió parlamentària que va examinar la qüestió, ni les del Consell d'Estat.

El partit socialista, seguint aquests suggeriments, estaria a favor d'una prohibició parcial del vel integral, limitada a edificis de l'administració i al transport públic, així com als llocs on s'ha d'anar amb la cara destapada per motius de seguretat.

Oposició a la prohibició total de la burca

Coincidint amb aquesta resolució de l'Assemblea Nacional francesa, el Consell d'Europa s'ha posicionat en contra de la prohibició general de l'ús de la burca. El Consell reconeix, però, que es tracta d'un símbol de submissió de les dones als homes i que pot esdevenir una amenaça a la dignitat i a la llibertat.

Tot i això, només justifica les restriccions per motius de seguretat, però no justifica una prohibició total, perquè això atemptaria contra la llibertat religiosa, protegida per la Convenció Europea de Drets Humans. Com a solució, el Consell proposa als govern europeus educar les dones musulmanes perquè coneguin els seu drets.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut