Gordon Brown llegeix la declaració davant el 10 de Downing Street. (Foto: Reuters)
Brown no convenç Clegg. (Foto: Reuters)
Londres

Fracassen les negociacions entre laboristes i liberaldemòcrates

El primer ministre, Gordon Brown, presentarà oficialment aquesta nit a la reina la seva dimissió, segons ha avançat la cadena britànica de televisió Sky News. La renúncia es formalitzarà hores després que les converses entre els laboristes i els liberaldemòcrates per a la formació de govern han fracassat. Per aquest motiu, al 10 de Downing Street, residència del primer ministre, s'està preparant una declaració per informar de la ruptura. La notícia s'ha donat a conèixer mentre els negociadors del Partit Conservador i del Partit Liberal estaven reunits a Londres per intentar enllestir un acord de govern. Unes negociacions que ja estarien pràcticament tancades.

Actualitzat
La reunió negociadora ha començat a primera hora de la tarda, després que els líders dels dos partits, el conservador David Cameron i el liberaldemòcrata Nick Clegg, s'han entrevistat en privat al matí durant una hora. La reunió entre Cameron i Clegg s'ha fet mentre l'equip negociador liberaldemòcrata estava reunit amb els negociadors del Partit Laborista per abordar la proposta llançada pel primer ministre, Gordon Brown, que ahir va anunciar la seva renúncia com a líder laborista per facilitar la formació d'un "govern progressista". Les negociacions, però, no han prosperat. Per aquest motiu, segons ha anunciat la cadena Sky News, Brown presentarà aquesta mateixa nit la seva dimissió a la reina.

Pel contrari, les converses entre conservadors i liberals han fet avanços importants i ja estarien pràcticament tancades. 

Cameron ha manifestat que ha arribat "el moment de prendre una decisió" i Clegg ha admès que cal decidir com més aviat millor per evitar que la incertesa política es prolongui i converteixi en histèria el nerviosisme dels mercats. Segons Clegg, les negociacions estan en una fase decisiva.

Per aquest vespre, els liberaldemòcrates han convocat dues reunions per ratificar l'acord amb els conservadors. L'una, del grup parlamentari liberal, i l'altra, de la direcció del partit. En ambdós casos, l'acord s'ha d'aprovar amb el suport de tres quarts dels vots.

Cameron es va quedar a 16.000 vots de la majoria absoluta

Els conservadors, que es van quedar a només 16.000 vots de la majoria absoluta, van obtenir 306 escons, de manera que la suma dels liberaldemòcrates els permet superar amb comoditat els 326 parlamentaris en què està fixada la majoria absoluta. Els laboristes de l'encara primer ministre Gordon Brown van aconseguir 258 escons, de manera que, a més del suport liberaldemòcrata, haurien d'aconseguir el dels diputats nacionalistes escocesos, gal·lesos i nord-irlandesos.
Anar al contingut