Barcelona

L'Ibex viu la pujada més important de la seva història gràcies al pla de rescat de l'Ecofin per blindar l'euro

El pla europeu de rescat ha donat confiança als inversors i la reacció als mercats ha estat immediata. Tots els parquets europeus han tancat amb guanys, però especialment l'Ibex-35. El selectiu espanyol ha viscut una jornada històrica. Ha registrat la pujada més important en els seus 18 anys de vida, amb un augment que ha fregat el 14,5%. Els bancs i les constructores, molt colpejats en les sessions anteriors, han estat els que han crescut més, amb guanys superiors al 20%. La forta reacció de les borses europees al pla de rescat també ha provocat una obertura alcista a Wall Street, on els índex principals s'apunten pujades superiors al 4%.

Actualitzat
Els ministres de Finances de la Unió Europea van acordar ahir un paquet creditici sense precedents, mitjançant el qual, d'acord amb l'FMI, es podrien mobilitzar fins a 750.000 milions d'euros per cobrir les necessitats dels socis amb problemes de solvència i defensar la moneda comuna. Es tracta de l'operació financera més gran de la història, destinada a aturar l'especulació contra el deute sobirà d'alguns estats membres i frenar la caiguda de la divisa europea.

Tots els mercats occidentals han viscut l'impacte d'aquest nou pla d'ajudes: les borses, el deute i les divises. El més destacat, però, ha estat el fort repunt dels mercats borsaris, després d'haver perdut la setmana passada més del 13%, especialment en el cas de l'Ibex, que avui s'ha pres la revenja i ha pujat un 14,43%, fins als 10.351,9 punts, la pujada més forta de la seva història.

Fins ara, el rècord dels 18 anys de vida del selectiu s'havia assolit el 13 d'octubre del 2008, amb un augment del 10,65%, aconseguit gràcies als plans del G-7 i l'aprovació pels països de la zona euro de mesures de suport a la banca i al mercat interbancari. El segueix el 9,42% del 29 d'octubre del 2008, la vigília d'una baixada de tipus a Europa.

Wall Street es contagia de l'eufòria desencadenada a les borses europees


El pla de rescat acordat per la Unió Europea també ha estat rebut amb eufòria a la principal plaça borsària del món: Wall Street. Des del començament de la sessió, els indicadors es mantenen a l'alça amb velocitat de creuer. Així, el Dow Jones d'Industrials s'anota un 3,98%, fins als 10.793 punts, el S&P 500 guanya un 4,09%, fins als 1.156 punts i el Nasdaq tecnològic rebota un 4,56%, fins als 2.370 punts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut