Barcelona

La revolució digital arriba al còmic amb la difícil tasca de vèncer les reticències dels lectors

La revolució digital està a punt d'arribar a un sector, el del còmic, en què els lectors estan acostumats a l'experiència del paper, al tacte i l'olfacte de les pàgines, a les edicions de luxe i als números especials. L'últim "gadget" de la factoria Apple, l'Ipad, suposa una millora tecnològica que assegura una lectura de qualitat amb colors més brillants fins ara inimaginable. Koomic, la primera botiga de venda de còmics en línia a Espanya, ofereix un tastet de còmics digitals a l'edició del Saló del Còmic de Barcelona, i a finals de maig sortirà al mercat amb una seixantena de títols d'editorials com Glenat, Edicions de Ponent, Diàbolo o Dolmen, entre altres.

Actualitzat
La tinta electrònica no reproduïa fins fa poc més de setze tons de gris i la resolució que n'obtenies era de molt baixa qualitat. El còmic semblava, doncs, territori prohibit per a una revolució, la digital, que finalment ha acabat arribant. Les pantalles retroil·luminades han aportat un nou món de color al còmic digital i la pregunta és ara si els lectors de llibres digitals podran vèncer les reticències dels fans del còmic, amants dels seus petits tresors. De moment, el sector s'ho mira des de la distància, a l'expectativa de com pot afectar-los o ajudar-los.

Els defensors dels còmics electrònics esgrimeixen els mateixos avantatges que els que defensen els llibres digitals. Agilitat, mobilitat i comoditat. El pes i la mida d'un lector digital molt sovint és inferior al d'un còmic, la possibilitat d'emportar-se'l on sigui així com d'acumular una biblioteca en un mínim espai i sense pols. Els detractors, en canvi, veuen amb recel la repercussió d'aquests suports en la distribució i, especialment, com fer front a la pirateria.

Còmics en línia


Koomic està preparant el seu llançament al mercat, previst per a finals de maig, coincidint amb l'arribada a Espanya de l'Ipad. Serà la primera botiga en línia de còmics al país i minimitzen el perill de la pirateria perquè, diuen, no és una cosa nova en el sector. Àlex Samaranch, cap de Desenvolupament de la plataforma, subratlla que pràcticament totes les novetats en còmics han acabat piratejades digitalment i al servei dels usuaris de forma il·legal. La millor manera per fer-hi front és, segons ell, "donar una oferta a preu raonable i més barata del que s'ofereix en paper".

Samaranch també ressalta un altre avantatge del suport digital enfront de l'edició física, com és la possibilitat d'incloure continguts extres per als lectors.

Un futur compartit

L'eterna discussió de si els continguts digitals acabaran amb els físics, present en el món dels mitjans de comunicació, la fotografia o els llibres, ara també arriba al món del còmic. La resposta és una incògnita però sembla que les hipòtesis s'encaminen a una convivència de formats. Les millores tecnològiques permetran una progressiva implantació del suport digital però, probablement, no podran substituir del tot el plaer de passar full i gaudir de les il·lustracions i les històries que ens expliquen, sobretot si es tracta d'edicions de luxe.

Tot i aquesta visió optimista, altres veus temen que la nova conjuntura, marcada per una edició no física del còmic, posi en perill les vies per poder amortitzar l'edició; és a dir, l'etern problema de com cobrar als usuaris en un món cada vegada més acostumat a aquest "tot gratuït" que per a molts, sobretot els més joves, és internet.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut