Londres

Cameron ofereix a Clegg un acord "global" per formar govern

El líder conservador britànic, David Cameron, ha fet una primera valoració de la seva victòria electoral sense majoria absoluta. Cameron ha dit que no descarta governar en minoria, però que està obert a fer una oferta "global" als liberaldemòcrates per formar un govern de coalició, ja que en l'actual situació de crisi cal un govern fort que enviï un missatge de confiança als mercats. Cameron ha assegurat que "veu moltes àrees de terreny comú amb els liberaldemòcrates". Nick Clegg i David Cameron ja han parlat per telèfon.

Actualitzat
El líder conservador, David Cameron, considera que hi ha una "forta base" per aconseguir un "govern fort" de coalició entre els "tories" i els liberaldemòcrates. Cameron ha ofert a Nick Clegg entrar en un govern "estable" per poder prendre "les decisions difícils" del futur amb el suport de la majoria dels ciutadans.

En una intervenció sense preguntes a la seu del seu partit, Cameron ha agraït a Clegg la seva disposició a concedir-li la primera oportunitat de formar govern, com a força amb la més àmplia representació en el Parlament sense majories que, per primera vegada des de 1974, han deixat aquestes eleccions generals. Tot i això, ha aprofitat per subratllar la necessitat que aquest acord "es faci aviat".

El líder "tory" ha assegurat que desitja "de tot cor" que es pugui arribar a un acord "ràpid'" perquè aquesta opció és la millor, però no descarta encapçalar un govern en minoria. Cameron ha recordat que liberaldemòcrates i conservadors tenen "desavinences" en la política europea o la immigració, però ha afegit que comparteixen objectius en matèria d'educació, llibertats civils o impostos.

Així, tot i haver perdut escons, la tercera força té la clau per a la nova administració, de manera que l'aspirant "tory", que ha quedat a una vintena d'escons de la majoria absoluta, li ha proposat "treballar junts" en la lluita contra el dèficit, un sistema polític que ha qualificat de "trencat" i els problemes socials.

Clegg i Cameron ja han parlat per telèfon

Aquest mateix divendres a la tarda, Nick Clegg i David Cameron han parlat per telèfon. Fonts de la BBC asseguren que el diàleg ha estat constructiu, però que els dos dirigents no han parlat sobre els detalls concrets de la seva possible aliança. Només és el començament de les negociacions, que aquesta nit duran a terme els més estrets col·laboradors de Cameron i Clegg.

Gordon Brown, a l'expectativa


Amb un Parlament sense majoria absoluta, el primer ministre té el dret de ser el primer a intentar formar govern, però Nick Clegg, el líder liberal, ha deixat clar que els guanyadors ho han d'intentar abans. Gordon Brown, però, no llança la tovallola, i ha assegurat que si les converses entre Cameron i Clegg no donen resultats, està preparat per negociar amb els liberals.

Cameron es queda a 20 escons de la majoria absoluta

El conservador David Cameron ha estat el guanyador dels comicis britànics, tot i que no ha obtingut la majoria absoluta. Els conservadors s'han proclamat vencedors en 306 circumscripcions, 97 més. Els laboristes de Gordon Brown reuneixen 258 escons, 91 menys, i els liberaldemòcrates de Nick Clegg només han obtingut 57 diputats, 5 menys. La majoria absoluta se situa en els 326 diputats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut