Atenes

Grècia està "a punt de caure a l'abisme"

El president grec, Carolos Papoulias, ha afirmat que el país està "a punt de caure a l'abisme" per la violència desencadenada durant la vaga general d'aquest dimecres, que ha provocat tres morts. Les víctimes han mort per asfíxia quan intentaven fugir de l'incendi que un còctel Molotov ha causat en una sucursal bancària d'Atenes. A la ciutat, desenes de manifestants s'han enfrontat amb la policia, que els ha contestat amb gasos lacrimògens quan intentaven entrar per la força al Parlament, que aquest dijous debatrà el pla de rescat de les finances. Els aldarulls han començat després d'una manifestació multitudinària a Atenes contra el pla d'austeritat del govern i s'han repetit en altres ciutats gregues.

Actualitzat
Grècia ha quedat pràcticament paralitzada aquest dimecres per una nova vaga general, la tercera des del febrer, i la primera des de l'aprovació del pla de rescat internacional. La protesta ha paralitzat el transport aeri, marítim i ferroviari. Els transports urbans funcionen parcialment. De fet, el metro només ha funcionat per dur la gent cap a les manifestacions. 

Funcionaris i comerciants han participat a la vaga. Al centre d'Atenes és on més s'ha notat el seguiment entre els botiguers, que han abaixat les persianes tant pel seguiment de la protesta com per evitar danys als establiments. 

Les grans centrals sindicals del país han convocat la protesta en contra del pla d'austeritat que aprovarà l'executiu grec i que preveu la congelació salarial dels funcionaris, les retallades de les pensions i l'augment dels impostos.

Manifestació multitudinària...

Unes 20.000 persones, segons la policia, gairebé 100.000, segons fonts sindicals, han omplert els carrers d'Atenes en la manifestació convocada pels dos principals sindicats per protestar contra les mesures d'austeritat anunciades pel govern grec, després de l'aprovació del pla de rescat per part dels països de l'eurozona i del Fons Monetari Internacional.

...i greus aldarulls

Durant la protesta hi ha hagut incidents entre els manifestants i la policia. A Atenes, els agents han llançat gasos lacrimògens contra els manifestants que intentaven trencar un cordó policial per accedir al Parlament. Però el pitjor ha estat després, quan uns manifestants han cremat una sucursal bancària del centre de la capital. Hi han mort tres persones i una quarta està ingressada en estat molt greu. En total, una vintena de persones hi han quedat atrapades.  

Les víctimes mortals són dues dones -una de les quals estava embarassada, segons ha informat la policia- i un home que han intentat fugir de les flames, que s'estenien per la planta baixa de l'edifici, pujant fins al tercer pis, on han mort per asfíxia. El ferit crític ha saltat d'un balcó també en l'intent de fugir del foc.

En els quatre casos es tracta de treballadors de la sucursal del banc Marfin Egnatia d'un carrer del costat de la plaça de Sintagma. A més, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat grec, hi ha quatre persones més ingressades pels enfrontaments. 

Els manifestants també han calat foc a la prefectura d'Atenes i han provocat danys en desenes d'aparadors, en alguns casos, tapats amb màscares o cascs de moto per evitar que els reconeguessin. Els bombers han hagut de fer nombroses sortides pels aldarulls i, segons els mitjans de comunicació locals, el Ministeri d'Ordre Públic ha decretat l'estat d'alerta a la ciutat. 

Els aldarulls s'han repetit en altres indrets, com Salònica, Patras i Ioánnina, encara que en aquestes ciutats no hi ha constàncies de víctimes.

Els funcionaris del país ja van fer aquest dimarts una aturada parcial i també es van concentrar al centre de la capital. La protesta també va acabar amb incidents, però menys greus, quan alguns manifestants van llançar pedres contra la façana del Parlament.

Crida a la calma 

El president grec, Carolos Papoulias, ha lamentat els fets i ha advertit que el país està "a punt de caure a l'abisme" i que la ciutadania ha de decidir "si fem un salt al buit". 

També el primer ministre, Iorgos Papandreu, ha condemnat els enfrontaments des del Parlament. El dirigent socialista ha afirmat que "la violència porta a la violència" i s'ha mostrat consternat pel que ha considerat una "tragèdia" i un "assassinat".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut