Els presumptes etarres Igor Portu i Mattin Sarasola, a l'Audiència Nacional. (Foto: EFE)
Els presumptes etarres Igor Portu i Mattin Sarasola, a l'Audiència Nacional. (Foto: EFE)
Madrid

Els etarres que van organitzar l'atemptat a la T4 de Barajas van fer dos assajos

Continua el judici a l'Audiència Nacional contra els etarres Mattin Sarasola, Igor Portu i Mikel San Sebastián, com a presumptes responsable de l'atemptat que va tenir lloc a la T-4 de l'aeroport de Barajas i on van morir dos ciutadans equatorians. Aquest dimarts ha declarat l'agent de la Guàrdia Civil que va actuar com a instructor general de les diligències obertes per l'atemptat. El policia ha afirmat que els etarres van realitzar fins a dos assajos de l'atemptat a la T4, un dels quals va tenir lloc després de reunir-se amb el cap militar d'ETA, Garikoitz Aspiazu, àlies "Txeroki".

Actualitzat
Després de la trobada, els tres van participar en un primer "reconeixement de l'itinerari" amb el vehicle de Mikel San Sebastián. El 21 d'octubre va tenir lloc un segon assaig en què van participar només Portu i Sarasola. Per fer-lo, van llogar un vehicle a Irun, a Guipúscoa, a nom d'Igor Portu i el van aparcat a la T4 de l'aeroport de Barajas.

Sarasola va repetir el mateix camí el 29 de desembre, una dia abans de l'atemptat. Van robar una furgoneta, en van segrestar el propietari perquè no els denunciés, i la van estacionar a l'aparcament de la T4. Les càmeres de seguretat va gravar-ho.

Els tres acusats, pels quals el fiscal demana penes de 900 anys de presó, es van negar a declarar i van afirmar que la seva confessió l'havien feta sota tortura. El guàrdia civil ha assegurat que quan va veure els detinguts per primera vegada va apreciar que tenien "unes marques vermelles a la cara i poc més".

L'agent ha afirmat que Sarasola va declarar de manera "voluntària" i des del primer moment va reconèixer ser membre d'ETA i haver format part de dos comandos. A més, es va identificar com un dels autors de l'atemptat de Barajas així com de l'acció terrorista frustrada contra la zona residencial Marina d'Or, a Oropesa del mar, i l'intent d'atemptat al complex residencial Azca, a Madrid.

L'advocat d'ofici de Mattin Sarasola ha ratificat aquesta versió i ha assegurat que el seu client va respondre de manera "natural i espontània" a les preguntes que li anava fent la policia. El lletrat ha dit que no va veure res anormal durant les tres declaracions de Sarasola, només que estava cansat, cosa normal en un detingut.
Anar al contingut