Gluly, un servei que vol afavorir els comentaris i la participació, amb "permís o sense" dels llocs web
Gluly, un servei que vol afavorir els comentaris i la participació, amb "permís o sense" dels llocs web
janquim / internet

Les xarxes socials es connecten entre si i estenen el seu ús a internet

Internet evoluciona sobre vies diverses que potser encara no es poden desxifrar del tot però n'hi ha almenys una que ja s'apunta amb força claredat: la socialització de la xarxa.

Actualitzat
Fa pocs dies, aquest mitjà informava que Facebook arribava a acords amb diverses empreses perquè als seus webs permetin una connexió molt directa amb aquesta xarxa social, de manera que sigui possible expressar opinions com ara "m'agrada" i "no m'agrada", amb la mateixa facilitat amb què els usuaris del Facebook reaccionen davant dels enllaços que els seus contactes comparteixen. La idea és que, s'estigui al web que s'estigui, es disposi de la mateixa capacitat d'opinar que facilita la xarxa social més poderosa del planeta.

Però la "socialització" d'internet va més enllà. Un servei tan popular com el Windows Live Messenger té previst que es puguin compartir contactes amb Facebook, LinkedIn, MySpace i altres xarxes socials. Encara més: es podrien enviar missatges d'una xarxa a una altra i el sistema avisarà de les accions dels contactes propis en altres xarxes com la galeria fotogràfica Flickr, encara que un usuari no en sigui membre.

El lector de llibres electrònics d'Amazon, el popular Kindle, també se socialitza i permetrà compartir paràgrafs dels llibres preferits amb els contactes del Facebook i el Twitter.

Twitter (que fa poc ha incorporat personalitats rellevants com el president veneçolà Hugo Chávez o la primera dama dels Estats Units, Michelle Obama, que està a punt de fer-ho) també vol facilitar la reutilització i permetrà la seva incrustació en altres llocs de manera molt més simple, com ja fa el YouTube, per exemple.

Comentaris amb permís i sense

És difícil preveure cap a on progressarà aquesta socialització, però sembla evident que segueix el seu curs de manera ràpida. Les xarxes socials abasten cada vegada més racons d'internet i la seva influència es percep arreu. El desig dels usuaris d'expressar una opinió o de compartir gustos i preferències cada vegada es té més en compte i és una mica indiferent si els llocs web estan disposats a permetre-ho o no. La xarxa hi aporta solucions.

Aquest és el cas de Gluly, un servei que s'acaba d'estrenar, de manera provisional i en fase beta, com de costum, destinat a una sola missió: permetre a tothom d'incloure comentaris sobre un lloc web, sigui o no un mitjà de comunicació, i compartir-los amb tothom que vulgui, disposi aquest lloc web d'una eina adequada o no per a aquest objectiu. Per això s'anuncia amb un eslògan a favor de la participació, convidant a deixar comentaris "amb permís o sense". Gluly substitueix l'absència d'eines i proposa la creació de comunitats d'usuaris que vulguin compartir el que més els agrada.

Anar al contingut