Atenes

El Parlament grec aprova el pla d'austeritat enmig de noves protestes massives

El Parlament grec ha aprovat el pla d'ajustament per reduir el dèficit públic del país, un paquet de mesures d'austeritat severes que li reclamen la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional per rebre l'ajut financer internacional. Coincidint amb la votació, milers de persones s'han tornat a manifestar davant la seu de la cambra grega, enmig d'un fort dispositiu policial. Malgrat aquesta presència policial i la voluntat dels sindicats convocants d'evitar aldarulls, la concentració a les portes del Parlament ha acabat amb enfrontaments entre la policia i alguns manifestants, encara que molt menys virulents que els de dimecres, que van causar tres morts.

Actualitzat
El Parlament grec ha aprovat aquest dijous el pla d'austeritat per reduir l'elevat dèficit del país, un paquet de mesures que inclou la retallada dels sous dels funcionaris i de les pensions més altes, i l'increment d'impostos com l'IVA.

El pla s'ha aprovat per majoria absoluta, cosa que ja se sabia perquè el partit del govern, el PASOK, gaudeix d'aquesta mateixa situació a la cambra. A més a més, l'aprovació d'aquest paquet de mesures és una condició indispensable perquè Grècia rebi l'ajuda financera internacional de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, que puja a 110.000 milions d'euros en tres anys.

El projecte de llei s'ha aprovat amb el suport de 172 diputats -els socialistes, excepte tres que s'hi han abstingut, i els de l'extrema dreta- dels 300 que té la cambra. 

Hi han votat en contra 121 diputats de l'oposició conservadora, el Partit Comunista i l'extrema esquerra. També hi ha hagut desercions a les files conversadores, concretament la de la número 2 del partit Nova Democràcia i exministra d'Afers Estrangers, Dora Bakoyannis, que ha votat a favor del text. 

Més protestes

Poc abans de la votació del pla han començat dues concentracions davant del Parlament d'Atenes i en una plaça cèntrica de la capital grega. Els principals sindicats, GSEE (del sector privat) i Adedy (del funcionariat), han protestat davant la seu parlamentària, mentre que els comunistes de Pame ho han fet en una altra plaça.

Tal com va passar dimecres, la resposta a les convocatòries ha estat bona. Segons un portaveu policial, unes 11.000 persones han sortit al carrer, unes 5.000 davant el Parlament i la resta a la protesta convocada pels comunistes.

L'ambient a les manifestacions ha estat de calma tensa, encara que al final la concentració ha acabat amb enfrontaments entre la policia i alguns manifestants. Això sí, res a veure amb els aldarulls de dimecres, que van provocar tres morts i que van fer que el president grec, Karolos Papoulias, afirmés que el país és "a punt de caure a l'abisme". 

En senyal de dol, els manifestants han desplegat un crespó negre davant de l'edifici parlamentari. Diverses persones han dipositat flors a l'exterior de la sucursal bancària on van morir les víctimes. També en senyal de dol, els bancs han tancat.

A més a més, els sindicats convocants de la protesta han condemnat els actes de violència i han anunciat que estan decidits a continuar lluitant per aconseguir les "reivindicacions justes" que demanen.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut