Madrid

Zapatero i Rajoy pacten agilitar la reestructuració del sistema financer i reformar la llei de caixes

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy, han acordat reformar el sistema financer i modificar la llei de caixes en un termini de tres mesos. Zapatero i Rajoy han arribat a aquests dos pactes després de dues hores i quart de reunió a La Moncloa. Zapatero i Rajoy han diferit, però, sobre el diagnòstic de la situació econòmica. El líder del PP ha insistit que la situació d'Espanya és "crítica" i ha demanat al president del govern espanyol un pla econòmic amb tres prioritats: reduir el dèficit públic, reestructurar el sistema financer i reformar el mercat laboral. En canvi, Zapatero considera que hi ha "les primeres dades positives" que s'està sortint de la crisi econòmica i que això ha de ser una "palanca de confiança".

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy, han acordat impulsar la reforma de la llei de caixes en un termini de tres mesos i agilitar la reforma del sistema financer. Els pactes han arribat després que Zapatero i Rajoy s'han reunit durant dues hores i quart a La Moncloa, una trobada que arriba 18 mesos després de l'última que van mantenir i en un context de caiguda de les borses pels rumors, ja desmentits, que Espanya també necessitaria ajuda internacional com Grècia.

Reestructuració del sistema financer

Zapatero i Rajoy han pactat agilitar les fusions entre les caixes perquè totes les entitats financeres que es vulguin acollir a les ajudes del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ho puguin fer abans del 30 de juny, quan deixarà d'estar en vigor. Zapatero ha fet una radiografia del sector: un terç de les caixes estan ultimant els seus processos de fusió, un segon terç no necessiten reestructurar-se i un terç han de reestructurar-se i encara no han fet.

Rajoy creu que aquesta reforma és clau perquè es torni a obrir l'aixeta del crèdit i ha assenyalat que aquests processos depenen del Ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya, unes paraules que el president del govern espanyol ha matisat. Zapatero ha aclarit que en primer lloc la reestructuració depèn de les caixes, en segon lloc de les comunitats autònomes i després hi ha la responsabilitat del Ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya.

Reforma de la llei de caixes en tres mesos

El segon pacte a què han arribat Zapatero i Rajoy és impulsar en tres mesos una reforma de la llei de caixes per garantir-ne la independència i facilitar la captació de recursos. El líder del PP ha afegit que cal "més transparència" i "més democratització" en els òrgans de govern d'aquestes entitats. Zapatero ha explicat que el govern elaborarà una proposta i remetrà el text al PP per consensuar-lo.

A més d'aquests dos acords, el president del govern i el cap de l'oposició han debatut sobre el pla d'ajudes a Grècia. Rajoy ha reiterat el suport del PP, que Zapatero ha agraït. El president del govern espanyol ha afegit que ha informat el líder de l'oposició de les condicions d'aquest préstec que, segons han valorat tots dos líders, suposa un compromís amb l'euro.

Diferències sobre el diagnòstic i el ritme de la reducció del dèficit

Rajoy ha demanat a Zapatero un pla econòmic amb tres prioritats: reduir el dèficit públic, reestructurar el sistema financer i reformar el mercat laboral, ja que segons la darrera enquesta de població activa la taxa d'atur ja supera el 20% en el primer trimestre. Rajoy ha insistit en la necessitat d'impulsar amb rapidesa les reformes. Ha dit que la "política d'esperar i veure" s'ha d'acabar perquè Espanya es troba, segons ha dit , en una "situació crítica".

Zapatero, en canvi, s'ha mostrat més optimista i ha valorat que "hi ha les primeres dades positives de sortida de la crisi", i ha matisat que són "dades i no rumors", en referència als rumors que van fer caure les borses aquest dimarts. El president del govern espanyol ha insistit que es complirà el compromís de reduir el dèficit al 3% el 2013 com exigeix Brussel·les i ha especificat que el dèficit no es reduirà de forma dràstica "perquè no es comprometi el creixement econòmic". Zapatero ho ha dit en resposta al líder del PP, que ha demanat més celeritat en la reducció del dèficit públic. Pel que fa a l'atur, el president del govern espanyol ha reconegut que "costarà" reduir la taxa de gent sense feina.

Tots dos líders han valorat que els pactes en aquest sector contribueixin a imprimir confiança als mercats i a la ciutadania.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut