Barcelona

450 trens suprimits i retards d'una hora per la vaga de maquinistes de Renfe

La vaga de maquinistes de Renfe d'aquest dilluns ha provocat 450 cancel·lacions de trens, gairebé la meitat dels que circulen un dia normal a Catalunya. Els retards han arribat a ser d'una hora. Fins a 170.000 usuaris de Renfe han resultat afectats i molts, indignats, han fet cua davant les finestretes de reclamacions. A més, una avaria a la línia 4 de Rodalies ha provocat també retards al tram entre Martorell i Badalona. El motiu de la vaga, segons la companyia, és que els maquinistes reclamen a Renfe 50 places d'aparcament soterrades per als seus vehicles particulars a l'estació de Sants de Barcelona. Els maquinistes ho neguen. Sigui com sigui, la vaga es repetirà dimecres i divendres, i afectarà de nou el servei de Rodalies i el de mitjana i llarga distància.

Actualitzat
La circulació de trens de rodalia, mitjana distància i l'AVE s'ha vist afectada aquest dilluns per l'aturada convocada pel sindicat de maquinistes Semaf. Els problemes més importants que s'han registrat han estat 450 cancel·lacions de trens i retards de fins a una hora. En total, gairebé només han circulat el 50% dels que ho fan en un dia feiner a Catalunya.

Als problemes derivats de la vaga s'hi ha sumat una avaria a la línia 4 de Rodalies que ha provocat entre 20 i 25 minuts de retards al tram entre Martorell i Badalona. L'avaria, del sistema de senyalització, ha afectat els dos sentits.

Indignació entre els usuaris

Tot plegat, ha repercutit en els usuaris de Renfe ja que fins a 170.000 han hagut de suportar novament les molèsties i que han fet cua per expressar la indignació a les finestretes de reclamacions.

El motiu de la vaga


El motiu de la vaga, segons la companyia, és que els maquinistes reclamen a Renfe 50 places d'aparcament per als seus vehicles particulars a l'aparcament de l'estació de Sants de Barcelona i que, a més, siguin soterrades. Els maquinistes, en canvi, asseguren que aquest no és el motiu principal de l'aturada i diuen que la fan perquè no es compleix la llei de prevenció de riscos laborals.

Actualment tenen 29 places al pàrquing exterior i en volen un total de 50, però al pàrquing subterrani. La companyia accepta ampliar el nombre de places, però a l'exterior.

Amb tot, la vaga es repetirà dimecres i divendres i tornarà a afectar el servei de Rodalies i el de mitjana i llarga distància.

Serveis mínims

El pitjor moment ha estat entre les sis i dos quarts de deu del matí, en hora punta, quan només han circulat els trens que fixaven els serveis mínims, que suposen la circulació del 66% dels trens de Rodalies. Amb tot, la xifra serà del 33% la resta del dia i només pujarà de nou al 66% entre les cinc de la tarda i dos quarts de nou del vespre.

Dels trens de mitjana distància, n'ha quedat anul·lat un per sentit dels sis que connecten cada dia Barcelona, el Camp de Tarragona i Lleida. D'altra banda, pel que fa als trens de llarga distància i alta velocitat, es garanteix el 72% del servei. Per tant, no circularan tres combois que cobreixen el trajecte Barcelona-Madrid per cada sentit.

Renfe recomana als usuaris que consultin la informació al web o bé per telèfon per saber si el tren en què tenen previst viatjar està afectat per una aturada que es repetirà aquest dimecres 5 de maig i el divendres dia 7.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut