Ciutat del Vaticà

El Vaticà afirma que el fundador dels Legionaris de Crist va incórrer en comportaments immorals i delictius

Benet XVI ha pres el control directe dels Legionaris, després que les investigacions del Vaticà concloguessin que el fundador de la congregació, el mexicà Marcial Maciel, havia comès abusos sexuals i tenia un fill. Un delegat personal del Papa es posarà al front de la congregació, després que el Vaticà hagi valorat que Maciel és culpable d'un "greu comportament immoral", que qualifica "d'autèntics delictes". Els Legionaris de Crist ja han acceptat "amb profunda fe i obediència" el control papal.

Actualitzat
"El fundador dels Legionaris de Crist va tenir una vida sense escrúpols i amb un comportament gravíssim i immoral" és una de les condemnes que consten en el comunicat que ha fet públic el Vaticà després de finalitzar una investigació duta a terme per cinc bisbes durant vuit mesos sota les ordres del Vaticà.

El Papa també assegura que "els comportaments immorals del pare Maciel són autèntics delictes i manifesten una vida sense escrúpols i sense un genuí sentiment religiós". La investigació deixa provat, segons el Vaticà, que el líder legionari va abusar sexualment de seminaristes, va tenir relacions amb dues dones amb les quals va tenir tres fills i va consumir i traficar amb drogues.

La decisió de controlar la congregació a través d'una comissió i un delegat personal del pontífex arriba precisament en un moment en què es qüestionava la desaparició dels Legionaris de Crist.

A Espanya, la congregació compta amb una universitat a Madrid i diversos centres educatius, dos dels quals a Barcelona. Entre els seus membres hi ha exministres d'Aznar, com Ángel Acebes i José María Michavila. En el comunicat del Vaticà es puntualitza que Maciel va enganyar molta gent i que "era molt difícil conèixer la seva vida vertadera". Destaquen la "sorpresa, el desconcert i profund dolor" que els fets han provocat entre la majoria de la congregació, considerada pel Vaticà "gent aliena als crims" del seu fundador.

Els Legionaris accepten "amb obediència"

La congregació ha agraït el "treball intens i desinteressat" del Vaticà i, a través d'un comunicat, ha assegurat que acull el control papal amb "profunda fe i obediència".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut