Barcelona

Mas anuncia que CiU signarà la resolució del TC i hi votarà a favor per les "circumstàncies excepcionals"

El líder de CiU, Artur Mas, ha anunciat que CiU signarà la resolució que aquest dimarts va acordar amb el president Montilla per demanar la renovació del TC i malgrat que ERC hagi reiterat que hi votarà a favor però no la signarà. Mas ha justificat aquesta decisió per les "circumstàncies excepcionals" que segons el líder de CiU viu el país i que han obligat CiU a fer el que Mas ha valorat com "un acte de superresponsabilitat". Artur Mas ha fet aquest anunci després de reunir-se amb el president de la Generalitat, José Montilla, aquest dimecres al matí durant poc més de mitja hora al Parlament.

Actualitzat
El líder de CiU, Artur Mas, ha explicat que en "circumstàncies normals" CiU hauria demanat al tripartit que signés i votés en bloc la resolució pactada i en què es demana la renovació del Tribunal Constitucional. Però davant del que Mas ha considerat unes "circumstàncies excepcionals", ha anunciat que la federació nacionalista subscriurà la resolució, és a dir, la signarà i hi votarà a favor. I ho farà malgrat que ERC hagi reiterat que hi votarà a favor però no signarà la resolució perquè, segons els republicans, consideren "superada" la via estatutària.

Artur Mas ha valorat aquest gest com un "acte de superresponsabilitat" de la federació nacionalista i ha afegit que el suport de CiU a la resolució que també subscriuran PSC i ICV suposa "reforçar" la posició catalana.

Retrets a ERC


El líder de CiU ha tornat a lamentar que ERC no signi l'acord i ha explicat que tant ell com el president José Montilla han pressionat sense èxit els republicans. Mas ha afegit que a pocs mesos de les eleccions hi ha molta temptació "d'actuar de manera partidista" però ha matisat que el que cal fer és "primar l'interès de país".

Avís al Tribunal Constitucional

El líder de CiU, Artur Mas, considera que la resolució que aprovarà el Parlament serà un "avís" al Tribunal Constitucional i ha afegit: "Hem d'intentar impedir per tots els camins que aquesta sentència es produeixi". La resolució acordada per Mas i Montilla aquest dimarts preveu demanar al Senat la reforma del Constitucional per impedir la prolongació forçosa dels jutges un cop acabat el mandat. Els convergents han acceptat tramitar aquesta reforma legal al Senat en lloc del Congrés, un cop els socialistes han accedit a demanar al TC que es declari incompetent per dictar sentència.

Reunió al Parlament

El líder de CiU, Artur Mas, i el president de la Generalitat, José Montilla, s'han reunit aquest dimecres al matí durant poc més de mitja hora per acabar de tancar la resolució pactada dimarts per demanar la renovació del Tribunal Constitucional. 

La possibilitat que CiU subscrivís la resolució ja la deixava entreveure aquest matí el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, en una entrevista a "Els matins" de TV3.

Els partits reaccionen

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha mostrat la seva satisfacció perquè hi hagi "un acord majoritari" sobre la resolució que permeti "tirar-la endavant i votar-la". Tot i això, ha lamentat les formes, en el que ha considerat un "excés d'espectacle". També s'ha mostrat satisfet el portaveu del PSC, Miquel Iceta, que ha assegurat que "el PSC ha fet el que tocava: defensar l'autogovern i defensar l'Estatut".

De la seva banda, la portaveu del PP, Dolors Montserrat, valora que "el tripartit i CiU han perdut el seny" i ha afegit que la resolució que es votarà al Parlament provocarà un "conflicte institucional". En aquest sentit també s'ha expressat des de Ciutadans, Albert Rivera, que també creu que s'està promovent una "crisi institucional" i ha demanat que es retiri el punt 3 de la resolució que estableix que el TC es declari incompetent per emetre una sentència sobre el recurs a l'Estatut.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut