Barcelona

Montilla retreu a ERC que doni per perduda la batalla de la defensa de l'Estatut

El president de la Generalitat, José Montilla, ha retret a Esquerra Republicana que doni per perduda batalla de la defensa de l'Estatut. A la sessió de control que s'ha fet al Parlament, Montilla s'ha mostrat també confiat que la llei del Tribunal Constitucional s'acabarà modificant per garantir que pleguin els magistrats que tenen el mandat caducat i que, per tant, la sentència de l'Estatut recaurà sobre uns altres magistrats. Això és el que demana la resolució que han pactat el PSC i CiU i que s'aprovarà aquest dijous al Parlament amb el suport també d'ICV-EUiA i ERC, tot i que els republicans no firmaran el document.

Actualitzat
Retrets de Montilla a ERC

"Hi haurà renovació, ja ho veuran", ha assegurat Montilla durant a la sessió de control en què, per enèsima vegada, ha demanat al PP que retirin el recurs d'inconstitucionalitat contra el text. 

El president de la Generalitat i el d'ERC, Joan Puigercós, han evidenciat les diferències que mantenen al voltant de l'Estatut i el Constitucional. "Crec que hem de dir a la ciutadania la veritat. Aquí hi haurà una sentència que tancarà una via. President, calen respostes, avui i demà farem un pas, però serà un pas que tindrà un retorn ràpid", ha afirmat Puigcercós.

Montilla li ha replicat que "aquesta batalla per defensar l'Estatut no està perduda, estic convençut que això és el que desitja la immensa majoria de ciutadans de Catalunya, els que van votar l'Estatut i els que no, i és que aquest Parlament defensi l'autogovern". I ha afegit que l'Estatut "està viu i jo el defensaré malgrat que hi ha gent que vol ferir-lo, assassinar-lo i enterrar-lo".

CiU firmarà i aprovarà la resolució

El líder de CiU, Artur Mas, ha explicat que en "circumstàncies normals" CiU hauria demanat al tripartit que signés i votés en bloc la resolució pactada, en què es demana la renovació del Tribunal Constitucional. Però davant del que Mas ha considerat unes "circumstàncies excepcionals", ha anunciat que la federació nacionalista subscriurà la resolució, és a dir, la signarà i hi votarà a favor. I ho farà malgrat que ERC hagi reiterat que hi votarà a favor però no signarà la resolució perquè, segons els republicans, consideren "superada" la via estatutària.

Artur Mas ha valorat aquest gest com un "acte de superresponsabilitat" de la federació nacionalista i ha afegit que el suport de CiU a la resolució, que també subscriuran PSC i ICV, suposa "reforçar" la posició catalana.

Mas, i el president de la Generalitat, José Montilla, s'han reunit aquest dimecres al matí durant poc més de mitja hora per acabar de tancar la resolució.

Retrets de CiU a ERC


El líder de CiU ha tornat a lamentar que ERC no signi l'acord i ha explicat que tant ell com el president han pressionat sense èxit els republicans. Mas ha afegit que pocs mesos abans de les eleccions hi ha molta temptació "d'actuar de manera partidista" però ha matisat que el que cal fer és "primar l'interès de país".

Avís al Tribunal Constitucional

El líder de CiU, Artur Mas, considera que la resolució que aprovarà el Parlament serà un "avís" al Tribunal Constitucional i ha afegit: "Hem d'intentar impedir per tots els camins que aquesta sentència es produeixi". La resolució acordada per Mas i Montilla aquest dimarts preveu demanar al Senat la reforma del Constitucional per impedir la prolongació forçosa dels jutges un cop acabat el mandat. Els convergents han acceptat tramitar aquesta reforma legal al Senat en lloc del Congrés, un cop els socialistes han accedit a demanar al TC que es declari incompetent per dictar sentència.

Els partits hi reaccionen

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha mostrat la seva satisfacció perquè hi hagi "un acord majoritari" sobre la resolució que permeti "tirar-la endavant i votar-la". Tot i això, ha lamentat les formes, en el que ha considerat un "excés d'espectacle". També s'ha mostrat satisfet el portaveu del PSC, Miquel Iceta, que ha assegurat que "el PSC ha fet el que tocava: defensar l'autogovern i defensar l'Estatut".

De la seva banda, la portaveu del PP, Dolors Montserrat, valora que "el tripartit i CiU han perdut el seny" i ha afegit que la resolució que es votarà al Parlament provocarà un "conflicte institucional". En aquest sentit també s'ha expressat des de Ciutadans Albert Rivera, que també creu que s'està promovent una "crisi institucional" i ha demanat que es retiri el punt 3 de la resolució que estableix que el TC es declari incompetent per emetre una sentència sobre el recurs a l'Estatut.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut