Barcelona

Tots els sindicats dels Mossos clamen a Saura que paralitzi el "codi ètic" elaborat per Jiménez Villarejo

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra han clamat al conseller Joan Saura que paralitzi el projecte de codi ètic de la policia catalana, elaborat per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. En una votació preceptiva però no vinculant, el consell de la policia, integrat per 16 representants de la Conselleria d'Interior i 16 dels sindicats, va rebutjar ahir el projecte per 23 vots en contra, 4 a favor, dues abstencions i un vot en blanc. El resultat de la votació, que per primer cop es va fer de manera secreta, evidencia que el codi ¿un dels "punts estrella" de la gestió de Saura a Interior¿ no només té el rebuig unànime dels sindicats, sinó també de comandaments policials i de representants de la mateixa conselleria.

Actualitzat
Segons han coincidit a assenyalar els representants dels sindicats de la policia catalana, el sever revés al projecte presentat per Villarejo –en la qualitat de president del Comitè d'Ètica de la Policia– ha de portar ara a Saura a paralitzar aquesta iniciativa, que consideren una nova mostra d'"intrusisme" i de "desconfiança" cap al cos dels Mossos d'Esquadra.

El projecte de codi d'ètica estableix que els Mossos d'Esquadra i les policies locals de Catalunya serien els primers cossos de seguretat d'Europa a ser avaluats cada any per un comitè ètic, sense capacitat sancionadora, perquè la seva actuació respecti la bona praxi policial.

Els representants sindicals han denunciat que el codi d'ètica no es limita a consagrar principis de comportament ètic –com fa el codi europeu d'ètica de la Policia–, sinó que va més enllà i fins i tot detalla com s'han de dur a terme pràctiques policials com les detencions, cosa que estimen que els posa de nou sota sospita.

En nom del sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, Valentín Anadón (SAP-UGT) ha indicat que Saura hauria de respectar la votació del consell i paralitzar el projecte, i ha advertit que si finalment la conselleria segueix endavant es trobaran al davant a tots els sindicats. Anadón ha lamentat que el projecte de Villarejo pretengui implantar una "normativa legal encoberta", ja que no es limita a aspectes deontològics genèrics, i ha avisat que si el departament pretén imposar aquest codi sense consens "els explotarà entre les mans". "Estem farts que des de la conselleria es traslladi a l'opinió pública la idea que cal fiscalitzar constantment l'actuació dels Mossos d'Esquadra, com si no fóssim capaços d'actuar èticament per nosaltres mateixos", ha subratllat.

De la seva banda, el portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel, ha indicat que Saura hauria de rectificar la seva intenció de tirar endavant el projecte, ja que estima que no seria "ètic" imposar un codi d'ètica en contra de la voluntat de la majoria del cos. "El que seria coherent és que Saura ordenés 'parar màquines' i començar des del principi", ha sostingut Miquel, per a qui aquest projecte de codi ètic és una mostra més de la "desconfiança" de l'actual Departament d'Interior cap al cos de la Policia catalana. "Sempre ens tracten com a presumptes culpables", s'ha queixat.

De la seva banda, el portaveu de CCOO, Toni Lara, ha defensat que se segueixi treballant perquè en comptes d'un codi d'ètica amb tantes instruccions sobre els mecanismes d'actuació diària dels Mossos es consensuï finalment un codi deontològic amb declaracions genèriques.

Consultat per Efe, el president del Comitè d'Ètica de la Policia, l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, ha descartat fer declaracions sobre la votació d'ahir del consell. En qualsevol cas, fonts de la conselleria han reiterat avui a Efe que la intenció del departament és que el projecte sigui aprovat igualment, malgrat el rebuig d'ahir, a través d'un decret del govern català.
Anar al contingut