Barcelona

Els partits catalans negocien encara sense acord un text sobre la renovació del TC

La majoria de les formacions polítiques catalanes busquen encara un text unitari en què es reclami la renovació del Tribunal Constitucional i que tingui un ampli suport al Parlament de Catalunya. La resolució s'hauria d'aprovar aquesta setmana però els partits catalans continuen encara dividits sobre algunes qüestions. CiU i ERC coincideixen a anar més enllà i exigir canviar la llei del TC perquè no es pugui pronunciar sobre estatuts avalats, el PSC encara no ho té decidit mentre que el PP i Ciutadans ja han dit que no donaran suport a una resolució on s'exigeixi la renovació del TC.

Actualitzat
Els partits catalans no s'acaben de posar d'acord sobre el text que ha d'aprovar aquesta setmana el Parlament de Catalunya per demanar el desbloqueig del Tribunal Constitucional (TC), que després de gairebé quatre anys i cinc intents no ha aconseguit consensuar una sentència al recurs d'inconstitucionalitat que hi va presentar el PP. La majoria dels partits reclamen que es renovin els quatre magistrats amb el mandat caducat però algunes formacions hi introdueixen matisos i altres demandes.

CiU i ERC coincideixen que cal anar més enllà i demanen que, a més de demanar al PSOE i el PP que es posin d'acord per renovar el mandat d'alguns magistrats, es reformi la llei orgànica que regula el TC perquè no es pronunciï sobre Estatuts avalats pels ciutadans. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha manifestat en aquest sentit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" mentre que des de CiU demanen que el TC es declari incompetent per decidir sobre l'Estatut.

Mentrestant, el PSC creu que aquesta última qüestió no és necessària i tampoc ha decidit quina serà la seva posició sobre les propostes que plantegen els republicans i la federació nacionalista de modificar la llei del TC.

Amb tot, els tres socis del tripartit tenen clar que la resolució s'ha d'aprovar amb el suport de CiU. En aquest sentit s'ha expressat el secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera.

Fora d'aquest front comú hi ha el PP i Ciutadans. Els populars recorden que això no és competència del Parlament de Catalunya, mentre que Ciutadans insisteix que al país li cal un front comú per lluitar contar la crisi i no per, segons el seu parer, "amenaçar l'estat de dret".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut