Barcelona

El projecte Drakcelona, caçador de dragons

El creador d'aquesta setmana és Josep Martínez, un fotògraf andorrà que fa quatre anys es va posar un objectiu per al dia de Sant Jordi del 2010 i l'ha aconseguit.

Actualitzat
En aquests quatre anys Josep Martínez ha fotografiat els dragons que es troben en molts racons de Barcelona. De moment n'ha trobat uns 500, i ha pogut comprovar que la capital catalana és una de les ciutats amb més varietat i més densitat de població de dracs del món. A l'Eixample hi ha moltes construccions modernistes i el drac era una icona d'aquest moviment artístic català, pel seu "exotisme, mitologia i catalanisme", tal com explica l'arquitecte Joan Bassegoda Nonell.

Els seus hàbitats són d'allò més diversos: balcons, llums, baranes o terrats, i les formes, textures i materials van des de la pedra, la forja i la fusta al trencadís i els mosaics. Es troben dracs en actituds més agressives, més tímides o com a part d'un grup o una parella, i de totes les mides: el més gran és al parc de l'Espanya Industrial, i és un dels més coneguts fora de Barcelona.

Aquest instint caçador de Josep Martínez se li va despertar quan va venir a viure a Barcelona i buscava la icona de la ciutat. Els dracs de seguida li van cridar l'atenció com a element distintiu, i és que es troben arreu, en llocs públics però també en molts edificis privats, i tot i l'abundància no estan recollits enlloc i són molt desconeguts.

El projecte consta de dues parts: per una banda Josep Martínez ha publicat un llibre que es pot comprar posant-se en contacte amb l'autor, i de l'altra, una selecció de les fotografies es poden veure en una exposició a la galeria Art Centre, al carrer de Provença de Barcelona, fins al 7 de maig.
Anar al contingut