Londres

El segon debat electoral britànic manté obertes totes les opcions

El segon debat televisat entre els tres principals candidats a primer ministre de la Gran Bretanya ha tingut un resultat més equilibrat que no pas el primer, i no hi ha hagut un guanyador clar. Els tres aspirants han parlat de política internacional, i la immigració i la Unió Europea han estat qüestions destacades. Les últimes enquestes de cara a les eleccions del 6 de maig donen una situació inusual al país: cap partit obtindria la majoria absoluta.

Actualitzat
Els aspirants al número 10 de Downing Street s'han enfrontat en el segon dels tres debats electorals amb l'anomenat "efecte Clegg" en ment de tots. La victòria del candidat liberal en el primer dels tres assalts televisius i el seu espectacular ascens en les enquestes ha fet que aquest fos un debat més animat, amb intercanvis més encesos. Al final, un balanç més ajustat.

Els candidats han canviat d'estratègia i tant el laborista Gordon Brown com el conservador David Cameron van mirar de trobar les mancances del liberal Nick Clegg. L'actual primer ministre i candidat laborista, Gordon Brown, va retreure al candidat liberal la idea de legalitzar milers d'immigrants il·legals. Assegura que seria un exercici de propaganda perquè arribessin onades d'immigrants d'arreu i va defensar que només s'acceptin immigrants de fora d'Europa quan estiguin qualificats.

Precisament en el que fa referència a Europa es va desmarcar el candidat conservador. David Cameron denuncia que masses competències i poder han passat de Westminster cap a Brussel·les i subratlla que "vull que siguem a Europa, però no que Europa ens controli". Els seus rivals, en canvi, defensen la presència britànica a Europa. Per Brown perquè hi ha tres milions de llocs de feina que depenen de la seva presència. Per Clegg perquè la Gran Bretanya no pot fer front sola a reptes com el crim internacional o el canvi climàtic.

Tot i que la política exterior i la defensa eren part important d'aquest segon debat, els candidats van passar de puntetes per l'Afganistan. Nick Clegg va denunciar una manca d'estratègia clara, Gordon Brown va defensar que les tropes s'han hagut d'adaptar als imprevistos i David Cameron va denunciar l'equipament inadequat dels soldats britànics.

La cursa electoral britànica ja no és un debat de dos, com estaven acostumats en un sistema polític que afavoreix el bipartidisme i en què laboristes i conservadors s'alternen el poder. Els liberals, amb Nick Clegg al capdavant, han aportat una alenada d'aire fresc en aquest sistema i caldrà veure si la revelació electoral acaba amb revolució. Per ara, Clegg resisteix els atacs dels seus contrincants.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut