Olimpisme

El món de l'esport plora la mort del pare de l'olimpisme modern

Joan Antoni Samaranch, president del COI entre el 1980 i el 2001, que ha mort aquest dimecres, va néixer el 17 de juliol del 1920 a Barcelona, ciutat on va tenir la satisfacció de veure uns Jocs Olímpics, els de 1992, els únics organitzats fins ara a Espanya. El president d'honor del Comitè Olímpic Internacional va liderar l'organisme durant més de 20 anys, el va renovar i va impulsar l'olimpisme modern a tot el món. La seva contribució va ser decisiva per portar els Jocs del 92 a Barcelona, després d'una llarga trajectòria política, diplomàtica i econòmica. El món de l'esport en plora la mort, i tothom coincideix a dir que passarà a la història com a innovador, com el pare de l'olimpisme modern.

Actualitzat
El secretari d'Estat per a l'Esport, Jaime Lissavetzky, ha assegurat que Joan Antoni Samaranch va ser "un gran innovador", "un mestre" per a ell i amb la seva mort s'"ha perdut el referent esportiu mundial". "Ell va fer que l'olimpisme trenqués aquest absurd debat sobre si l'esport era gairebé aristocràtic, amateur o professional. Va donar l'autèntica dimensió dels Jocs. Va ser el que va crear el Tribunal d'Arbitratge Esportiu perquè calia que hi hagués un òrgan que permetés conciliar quan hi havia discrepàncies", ha afegit.

La secretària general d'Esports de la Genaralitat de Catalunya, Anna Pruna, també n'ha lamentat la mort i ha expressat el condol a la família per la seva pèrdua. Pruna ha destacat que va ser una "figura clau en l'olimpisme i una persona lliurada a l'esport", i ha recordat la seva contribució a la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. "Sempre va ser un home d'idees avançades i ha estat, amb diferència, un dels millors dirigents esportius a escala mundial", ha afegit.

Per a l'expresident del Comitè Olímpic Espanyol (COE) José María Echevarría, Joan Antoni Samaranch és "l'espanyol més universal dels últims 50 anys". I per a Fermín Cacho, campió olímpic de 1.500 metres a Barcelona 92, ha mort algú a qui deu "l'enorme alegria d'haver pogut ser campió olímpic a Espanya".

Jacques Rogge, president del Comitè Olímpic Internacional (COI), reconeix que no troba paraules "per expressar el dolor de la família olímpica" per la mort del seu antecessor. "Personalment, em sento profundament trist per la mort de l'home que va contribuir més al desenvolupament dels Jocs Olímpics de l'era moderna, un home que em va inspirar i el coneixement de l'esport del qual era realment excepcional", afegeix Rogge en un comunicat. El Comitè Olímpic Internacional afirma en aquesta nota que Joan Antoni Samaranch, que va dirigir durant 21 anys l'organisme, "va renovar i va canviar fonamentalment el moviment olímpic". Per al responsable del COI actual, Samaranch "va ser l'arquitecte d'un moviment olímpic fort i unificat, gràcies a la seva extraordinària visió i al seu talent".

El president del Barcelona, Joan Laporta, ha expressat, en nom propi i en el del club blaugrana, el seu condol per la mort de Joan Antoni Samaranch, "un personatge universal en el món de l'esport amb una obra molt extensa". En unes declaracions publicades en la pàgina electrònica del Barça, Laporta ha dit que els catalans sempre el recordaran com "el precursor i qui més va contribuir al fet que els Jocs Olímpics se celebressin a Barcelona l'any 1992".

El jugador català de Los Angeles Lakers, Pau Gasol, ha destacat que la mort de Samaranch, és "una gran pèrdua per al món de l'esport". Gasol ha subratllat que la de Samaranch ha estat "una figura emblemàtica per a Espanya". "Segurament hem d'agrair gran part de l'impuls del nostre esport i en particular de la consecució i l'èxit dels Jocs Olímpics de 1992 a Barcelona", ha reconegut l'internacional espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut