El Tribunal Constitucional en una foto d'arxiu. (Foto: EFE)
El Tribunal Constitucional en una foto d'arxiu. (Foto: EFE)
Barcelona

CiU i ERC volen que el Parlament vagi més enllà i demani un canvi en la llei del TC

Els portaveus parlamentaris de CiU, Oriol Pujol, i d'ERC, Anna Simó, consideren "insuficient" la proposta del president Montilla, que impulsa una resolució en què el Parlament català demani la setmana vinent la renovació dels membres del TC el mandat dels quals va caducar el 2007. Convergents i republicans aposten perquè el text que doni llum verda la cambra catalana demani canviar la llei orgànica que regula l'alt tribunal per impedir que el TC dicti sentència sobre els estatuts que estiguin ratificats.

Actualitzat
El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha afegit que la resolució del Parlament ha de demanar la recusació dels magistrats que hagin esgotat el seu mandat i proposa que el TC es declari incompetent per dictar sentència sobre l'Estatut, que el PP va recórrer ara fa gairebé quatre anys.

De la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, ha explicat que els republicans s'oposen que el Parlament voti un text que pugui donar legitimitat al TC per votar la sentència de l'Estatut perquè ERC considera que no la té.

Tant ERC com CiU han mostrat la seva voluntat de votar un text unitari però han posat condicions: que totes les forces polítiques catalanes, especialment el PSC, es comprometin a defensar a Madrid el text que aprovi el Parlament de Catalunya. Al Congrés, CiU i ERC també promouen una reforma de la llei del TC a la qual ICV ja ha anunciat que s'hi sumarà.

El PSC, en contra

El PSC ja ha respost a les exigències de convergents i republicans. Per boca de la diputada Rocío Martínez-Sempere, el PSC ha assegurat que continua confiant "en la voluntat del PSOE" de renovar el TC tot i que Zapatero ha refermat avui que considera que el tribunal té plena legitimitat per dictar sentència sobre l'Estatut. La diputada socialista ha mostrat el rebuig del PSC a les propostes d'ERC i CiU i ha dit que no donaran suport a la proposició de llei que presentaran al Congrés perquè consideren que és "precipitada" i "poc eficaç".



Anar al contingut