Barcelona

Mas vol canviar la llei del TC perquè no pugui pronunciar-se sobre estatuts refrendats

El president de Convergència i Unió, Artur Mas, vol impulsar una reforma legislativa perquè el Tribunal Constitucional no pugui pronunciar-se sobre estatuts ratificats per la ciutadania. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el líder de CiU ha confirmat que ja ha parlat amb el president de la Generalitat per intentar pactar una estratègia comuna per defensar l'Estatut. Mas ha dit que l'estratègia de CiU en aquest punt és iniciar una ofensiva general per intentar que el Constitucional no es pronunciï sobre l'Estatut. El líder de CiU ha dit que "el Constitucional es rifa el poble català i que el PSOE es rifa el PSC" i ha reptat els socialistes a traslladar a Madrid el front català que es pugui pactar al Parlament.

Actualitzat
Mas ha explicat que l'estratègia clara que ara buscarà CiU és impedir que el Constitucional pugui sentenciar sobre l'Estatut. Per Mas, la qüestió del TC no és només una cosa dels catalans, ja que el catedràtic de la Universitat de Sevilla Pérez Royo, especialitzat en dret constitucional, ha dit que el Constitucional s'hauria de declarar incompetent per jutjar l'Estatut sencer aprovat pel poble català. Segons Mas, només si algú presenta un recurs concretíssim sobre alguna llei s'hi podria pronunciar.

A més, el líder de CiU ha explicat que intentaran recusar els magistrats caducats tot i ser conscients que no prosperarà. Artur Mas ha dit que tot i ser un gest simbòlic ara "és molt important que quedi clar que no acceptem una sentència d'un TC que està deslegitimat". Mas ha recordat que el nou ponent està caducat i fins i tot la mateixa presidenta del TC també ho està.

El front català

El líder de CIU ha indicat que "Montilla i jo mateix hem parlat les darreres hores per anar units", i que l'únic que demanaran al PSC "és coherència a Madrid; que no ens deixin sols". En aquest sentit, Mas ha subratllat que ara el PSC té una oportunitat única per desmarcar-se del PSOE.

"El Tribunal Constitucional es rifa l'Estatut votat pel poble català, socialistes i populars conjuntament es rifen el TC, perquè no el renoven quan l'haurien de renovar, i el PSOE es rifa el PSC, això és el terreny del 'nonsense'", ha dit Mas abans de demanar "posar-hi una mica de sentit".

Artur Mas ha indicat que "la diferència entre el primer tripartit i el segon és que el senyor Maragall no manava dins del seu partit, en canvi el senyor Montilla mana dins el seu partit, almenys dins del socialisme català".

No vol pactes estables

Mas ha dit que activament no pactarà amb el PP, però que passivament no és una cosa que es pugui evitar, en el sentit que si hi ha un partit que vol donar-los suport ells no s'hi oposaran. "Pretenem governar Catalunya de manera que no haguem de dependre cada dia d'un partit polític", ha afirmat Mas. Segons el líder convergent, el que volen evitar és "caure en un tercer tripartit però amb actors diferents".

Puigcercós alerta sobre la renovació del TC


El líder d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, també recull el guant del president Montilla però insisteix que la renovació del Tribunal no és la panacea. "Nosaltres no ens oposarem que hi hagi pressió per part de Catalunya contra les decisions arbitràries que es prenen en organismes de l'estat espanyol", ha dit Puigcercós. No obstant això, el líder d'ERC ha demanat "que ningú s'enganyi, la sentència vindrà i serà encara més dura si es pot de la que ja estava damunt la taula per part del bloc progressista".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut