Londres

Brown anuncia que vaixells de l'armada portaran els britànics cap a casa

Uns 150.000 ciutadans britànics estan disseminats per mig món i sense poder tornar a casa. El Regne Unit fa cinc dies que té l'espai aeri tancat pel núvol de cendres procedent del volcà islandès, que està afectant nombrosos països europeus. El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha anunciat la utilització de dos vaixells i un portaavions de l'armada per traslladar els ciutadans cap als seus domicilis des de diversos aeroports espanyols, dels pocs que funcionen al continent. Brown ha parlat amb José Luis Roqríguez Zapatero per començar a preparar l'operatiu.

Actualitzat
A banda dels vaixells de l'armada britànica, també s'hi afegiran a l'operatiu embarcacions amfíbies i comercials. "Tenim molts viatgers atrapats a l'Àsia o a Amèrica i la principal ruta cap a casa que ara mateix està disponible és a través dels aeroports que estan oberts a Europa, com els d'Espanya. He parlat amb el president Zapatero, que ha ofert, en principi, l'ús dels aeroports espanyols com una via per retornar la gent cap al Regne Unit", ha explicat Gordon Brown.

Brown ha explicat que un dels vaixells destinats a l'operatiu ha estat enviat a Santander per recollir 220 militars britànics procedents de l'Afganistan, segons informa la BBC. Els ferris que connecten el port cantàbric amb el Regne Unit no tenen cap plaça disponible, malgrat que se n'ofereixen 10.000 en comptes de les 1.500 habituals.

A banda d'establir vies per garantir que els ciutadans puguin tornar a casa, hi ha un segon problema: les repercussions econòmiques, començant per l'abastiment. I és que el 40% dels productes que consumeix el Regne Unit provenen de les importacions. De moment, però, els supermercats asseguren que hi ha prou reserves i que no hi ha motiu per alarmar-se, ja que només una mínima part d'aquestes importacions arriben per aire.

L'economia britànica està en un punt delicat i aquesta situació li podria fer molt mal. "Aquesta és una de les alteracions del transport més serioses amb la qual ens hem enfrontat", ha dit Brown. El tancament de l'espai aeri comportarà pèrdues milionàries a les companyies. Davant les pressions, el primer ministre britànic ha passat la pilota a Brussel·les i ha anunciat que les aerolínies i altres empreses afectades per les conseqüències del núvol de cendra podrien reclamar compensacions del "fons de solidaritat" de la Unió Europea.

Més trens Eurostar

Una altra de les vies importants de connexió entre Europa i el Regne Unit és l'Eurostar. La companyia que gestiona el servei de trens del canal de la Mànega està reaccionant amb rapidesa a l'augment de la demanda i, en poques hores, ha triplicat el nombre de combois addicionals. En total, seran 28 més entre aquest dilluns i diumenge fins a un total de 400 trens.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut