La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, en una foto d'arxiu (EFE)
La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, en una foto d'arxiu (EFE)
Madrid

Missatge de Pajín a Montilla: el PSOE defensa la "plena legitimitat del TC"

El PSOE i el PSC no es posen d'acord sobre quin és el camí a seguir amb el Tribunal Constitucional (TC) després que no ha estat capaç d'emetre una sentència sobre l'Estatut de Catalunya. Els socialistes catalans asseguren que el PSOE comparteix la necessitat de renovar el mandat dels quatre magistrats del TC que el tenen caducat des del 2007. La secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, ha rebutjat pronunciar-se sobre la renovació i s'ha limitat a dir que el TC té "plena legitimitat".

Actualitzat
Pajín ha fet aquestes declaracions després de la reunió de l'executiva federal del PSOE, que ha presidit el secretari general del partit, José Luis Rodríguez Zapatero. El PSOE vol que es compleixin "les regles de joc". Per renovar el Constitucional ‒ha recordat Pajín‒ és necessària la col·laboració del PP, que és qui ha estat "bloquejant" aquest assumpte fins ara. A més, l'actual situació es deu al fet que el PP va ser qui va recórrer davant el TC per "intentar enfrontar unes comunitats amb les altres".

El ministre de Foment i vicesecretari del PSOE, José Blanco, ha dit que està d'acord amb el president del PP, Mariano Rajoy, que no és convenient renovar ara els membres del Tribunal Constitucional després que no s'han posat d'acord durant més de tres anys en una sentència sobre l'Estatut de Catalunya, recorregut pel PP. "Seria canviar les regles del joc enmig del partit", afirma Blanco reproduint les paraules de Rajoy.

Tot i aquestes declaracions, el PSC ha assegurat que el PSOE "comparteix" la necessitat que es renovin els quatre magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat. La responsable del PSC de Desenvolupament Estatutari i secretària del govern, Laia Bonet, ha afirmat que així ho va expressar José Luis Rodríguez Zapatero al president de la Generalitat, José Montilla. Bonet ha mantingut la seva confiança en les paraules de Zapatero, i ha restat importància a les opinions de Blanco.

Després d'haver parlat amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i amb el líder del PP, Mariano Rajoy, José Montilla, es posarà en contacte amb tots els grups polítics catalans per buscar una postura unitària davant la paràlisi del Tribunal Constitucional. Montilla ho ha dit durant una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", on també ha insistit que continuarà parlant amb els líders del PSOE i el PP perquè renovin els membres d'aquest tribunal. El cap del govern català ha culpat el PP de la paràlisi del TC i, en concret, Federico Trillo, a qui ha titllat de "personatge sinistre".

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha respost a aquestes declaracions. De Cospedal ha recordat a Montilla que qui està "jugant, mentint i frustrant" les seves expectatives sobre l'Estatut de Catalunya és el mateix president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i no Federico Trillo. De Cospedal ha instat el president català que "miri bé qui és el responsable dels seus mals" perquè "Trillo no ho és".

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut