Madrid

Els tres magistrats indecisos s'alineen amb els contraris a la resolució i propicien un resultat de 6 a 4

La ponència sobre l'Estatut s'ha votat finalment en el plenari del Tribunal Constitucional. Els deu magistrats han decidit rebutjar la proposta que havia elaborat la progressista Elisa Pérez Vera després d'escriure cinc esborranys. Aquest era un dels noms que, juntament amb Eugeni Gay, Pascual Sala i la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emília Casas, formen el bloc progressista i s'havien decantat per donar suport a la ponència. A l'altra banda de la balança, els conservadors Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez, Jorge Rodríguez Vicente Conde i Javier Delgado. La clau de volta la tenia el progressista Manuel Aragón, que s'havia mostrat molt reticent a acceptar les tesis presentades en la ponència i s'hauria afegit, finalment, al bloc conservador. El resultat, doncs, sis vots en contra de la resolució i quatre, a favor.

Actualitzat
Amb aquest repartiment, ni tan sols hi ha hagut la possibilitat que la presidenta del TC fes ús del vot de qualitat que ostenta per tal de trencar un possible empat. Aquest era un escenari que María Emília Casas ha mirat d'evitar de totes totes en tot el llarg procés de debat al si de l'alt tribunal.

Aquesta setmana ha fet gestions per mirar de convèncer els més indecisos, entre els quals s'hi comptaven, a banda de Manuel Aragón, també els conservadors Guillermo Jiménez i Ramón Rodríguez.

I és que l'aritmètica al plenari del TC ha propiciat una balança incerta durant tota la setmana. Semblava clar que els contraris a emetre sentència tenien el suport de tres magistrats, i quatre hi eren favorables. Què ha passat, doncs, durant aquest llarg i intens debat?

La decisió final requeia en el nom dels tres magistrats restants (dos conservadors i un progressista). Si Casas convencia un sol d'aquests tres en discòrdia això ja li hauria permès desempatar amb el vot de qualitat, tot i que ha intentat sumar majoria per evitar aquest gest de força. Finalment, però, els tres en discòrdia s'han decidit per no fer costat a la presidenta i tornar a enviar la sentència al calaix.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut