Madrid

El Constitucional rebutja l'últim esborrany de sentència i no hi ha resolució sobre l'Estatut

L'Estatut seguirà encallat al Tribunal Constitucional no se sap quant de temps més. Aquest divendres al migdia, els membres de l'alt tribunal no han aconseguit arribar a un acord sobre la ponència i, per tant, encara no hi ha sentència. El text català ha tornat a dividir els magistrats. Sis d'ells han votat en contra de la ponència redactada per Elisa Pérez Vera, mentre que els altres quatre hi han votat favorablement.

Actualitzat
La votació ha seguit el guió dels tres últims dies i només els magistrats considerats "progressistes" han votat a favor del text. Són la presidenta, María Emilia Casas, Elisa Pérez -la redactora de la ponència-, Eugeni Gay i Pascual Sala.

Els deu magistrats encarregats de discutir sobre l'Estatut -queda fora Pablo Pérez-Trems, recusat pel PP, i hi ha una plaça vacant després de la mort de Roberto García Calvo- tenien sobre la taula una sentència que salvava el terme "nació" del preàmbul de la norma, anul·lava una quinzena d'articles i en sotmetia una altra vintena a interpretació.

Des de dimecres passat, el ple de l'alt tribunal buscava l'aprovació definitiva de la sentència, que s'està discutint en aquest òrgan des de fa gairebé quatre anys, tot i que la divisió existent a l'alt tribunal permetia pronosticar la dificultat d'arribar a un acord sobre l'última proposta de la magistrada Elisa Pérez Vera.

Què passarà ara?

La ponent Elisa Pérez Vera ha renunciat a redactar el nou esborrany de la sentència després del fracàs en la nova votació i, ara, serà l'actual vicepresident del Tribunal Constitucional, Guillermo Jiménez, l'encarregat de redactar la nova ponència sobre l'Estatut de Catalunya. Això podria engegar novament tot el procés de deliberacions i es podria allargar fins després de les eleccions catalanes de la tardor. Tot i això, fonts del govern central s'han afanyat a dir que encara hi pot haver sentència abans de l'estiu i, per tant, abans dels pròxims comicis.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut