Londres

El liberal Nick Clegg guanya el primer debat electoral al Regne Unit segons les enquestes

Ni el líder laborista Gordon Brown, ni el conservador David Cameron. El nom propi del primer debat televisiu de les eleccions britàniques ha estat el tercer en discòrdia, el del liberal Nick Clegg. Segons les enquestes, el líder del Partit Liberal Demòcrata ha guanyat en un debat inèdit a la televisió britànica, que ha comptat amb la participació del públic. El cara a cara a tres bandes s'ha centrat en qüestions domèstiques i el públic ha preguntat sobre qüestions d'economia, immigració o educació. Les eleccions al Regne Unit se celebren el 6 de maig i tot apunta a un duel entre Brown i Cameron, si Clegg no ho impedeix.

Actualitzat
Primer debat entre els tres candidats a ser primer ministre del Regne Unit i victòria pel menys favorit: Nick Clegg. El líder liberal s'ha imposat segons les enquestes en el primer debat electoral televisat de la història britànica.

Concretament, segons la cadena ITV, amfitriona del debat, un 43% dels espectadors ha considerat guanyador Clegg, un 26% Cameron i un 20% el primer ministre, Gordon Brown. Més contundents són les dades de l'enquesta difosa pel diari sensacionalista "The Sun", que dóna un 51% dels suports a Clegg i només un 19% a Brown.

El debat ha estat centrat en la política local i els candidats han repetit bona part dels arguments que presenten als seus programes electorals. Brown ha apostat per l'economia i ha reivindicat el seu paper de "salvador" de la crisi, i ha demanat que no es repeteixin els errors de les depressions de les dècades de 1930 i 1980, i que es mantinguin els programes d'estímul per evitar una segona recaiguda.

Cameron ha optat per fer un missatge sobre els valors, i ha demanat als votants que triïn "l'esperança i no la por". Clegg s'ha presentat com "una alternativa als de sempre" i ha demanat als electors que donin "una oportunitat real al canvi".

Treballant per ser decisiu

Tot i els bons resultats, analistes britànics asseguren que la victòria no serveix de gaire perquè els liberaldemòcrates de Clegg no tenen possibilitat de ser una opció de govern. Això sí, coincideixen en què el polític ha donat una imatge de frescor i de polític que representa una opció distinta a la dels dos partits que han governat de manera ininterrompuda en el Regne Unit des de la Segona Guerra Mundial.

Clegg treballa per ser clau després de les eleccions, el 6 de maig, on podria guanyar molta rellevància si cap dels dos grans partits obté la majoria suficient per governar. Fins aquesta data se celebraran dos debats més, centrats en política internacional i economia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut