Joan Ignasi Cirac en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Joan Ignasi Cirac en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Barcelona

L'investigador català Joan Ignasi Cirac, premi Nacional de pensament i cultura

L'investigador manresà Joan Ignasi Cirac ha rebut el Premi Nacional en la categoria de pensament i cultura. El guardó reconeix el seu treball en computació quàntica, que ha permès assolir avenços en la fabricació dels anomenats ordinadors quàntics. El científic, de 45 anys, està establert a Alemanya, on des del 2001 dirigeix la Divisió de Teoria de l'Institut Max-Planck. És un ferm candidat a obtenir el Premi Nobel per les seves investigacions punteres en física i òptica quàntica.

Actualitzat
Els seus treballs de recerca han estat reconeguts amb importants distincions, entre les quals el Premi Príncep d'Astúries. Les seves investigacions se centren en la teoria quàntica de la informació. Aquesta teoria ha permès desenvolupar un sistema de computació basat en mecànica quàntica que s'espera que en un futur permetrà dissenyar algoritmes molt més veloços. Això podria ser la base de la pròxima gran revolució científica.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha decidit lliurar aquest guardó a Cirac per haver "realitzat càlculs impossibles de fer amb els mètodes tradicionals aplicant la seva especialitat, la computació quàntica", segons detalla el Consell en un comunicat. El premi està dotat amb 18.000 euros

Dansa i català

El coreògraf Toni Mira i el diari "El Punt" són altres dels guardonats. El Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha concedit el premi Nacional de dansa a Toni Mira pel conjunt de la seva feina de creació coreogràfica amb la companyia Nats Nus. el Premi Nacional a la projecció social de la llengua catalana  ha estat pel diari "El Punt", del grup Hermes Comunicacions, per ser un exemple empresarial brillant i amb èxit d'una aventura periodística en català basada en la informació preferentment regional i local.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts atorga anualment els premis Nacionals de Cultura seguint l'assessorament d'un jurat, presidit per Francesc Guardans, format per 23 personalitats referents en el món de la cultura a Catalunya. Els premis van ser creats el 1982 per la Generalitat de Catalunya.
Anar al contingut