Madrid

CCOO i UGT demanen posar fi a la "persecució" del jutge Baltasar Garzón

Nova mostra de suport al jutge Garzón, en aquest cas un acte convocat pels sindicats UGT i Comissions Obreres a Madrid. El saló d'actes de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid s'ha omplert per denunciar "la persecució" contra Baltasar Garzón per pretendre investigar els crims del franquisme. Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo han afirmat que Espanya necessita una transició ètica i moral. Per la seva banda, la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ja ha qualificat l'acte d'atemptat claríssim contra la democràcia i l'estat de dret. Per la seva banda, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, ha enviat una carta oberta a Garzón en què li desitja que tot acabi bé.

Actualitzat
Els secretaris generals de la UGT i CCOO consideren que la causa contra Garzón és una vergonya i veuen inadmissible que els hereus del franquisme l'acabin portant al banc dels acusats. L'acte multitudinari de Madrid ha comptat amb la presència destacada d'un grup de les Madres de Mayo. Entre els polítics, Pedro Zerolo, del PSOE, i dirigents d'Esquerra Unida a Madrid. Però la presència més agraïda pels amfitrions ha estat la de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall.

L'orador més aclamat, l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, que ha reclamat al Consell General del Poder Judicial que no suspengui el jutge de les seves funcions.

Al final de l'acte, Maragall ha explicat que hi ha volgut assistir perquè Garzón és un dels pocs defensors de la dignitat.

Carta oberta de suport de Pajín i indignació al PP


Des de les files del PSOE, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, ha enviat una carta oberta al jutge Garzón per desitjar-li que "acabi bé" el procés obert contra ell per jutjar-lo per un possible cas de prevaricació. "Tant de bo que tot acabi bé. Que la justícia doni suport a les raons de la teva defensa, que en definitiva puguis seguir exercint com a jutge perquè això significarà que han guanyat els principis que superen el teu nom i cognoms".

En canvi, des del PP, la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ja ha qualificat l'acte d'atemptat claríssim contra la democràcia i l'estat de dret.

Suports i querella contra Varela i Saavedra

A Barcelona, el jutge Baltasar Garzón ja va rebre ahir a la nit una nova mostra de suport. En aquest cas del col·lectiu progressista Un dels Nostres, que va fer públic que el guardó que lliuren cada any des del 2004 anirà aquesta vegada a mans del magistrat. Afirmen que donar suport a Garzón és defensar la democràcia. El col·lectiu Un dels Nostres aplega personatges barcelonins de diferents àmbits de la vida social. El lliurament del premi es farà el mes de maig i el jutge Garzón ja ha confirmat que el recollirà en persona.

També ahir ja hi va haver una concentració davant del Tribunal Suprem de diverses associacions de víctimes del franquisme. A més, les associacions per la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i Mallorca van presentar una querella contra Luciano Varela, el jutge que ha instruït la causa de prevaricació contra Garzón per haver investigat els crims del franquisme.

La querella també inclou el president de la sala penal d'aquest tribunal, Juan Saavedra, que fins ara ha rebutjat tots els recursos presentats pel jutge.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut