Barcelona

El presumpte cervell de la trama Pretòria, Luis García, "Luigi", paga la fiança de mig milió d'euros

Luis García, "Luigi", considerat el cervell del "cas Pretòria" sobre corrupció urbanística, ha pagat aquest dilluns la fiança de 500.000 euros imposada pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón i ha sortit de la presó Can Brians aquesta mateixa tarda. Luis García era l'últim dels vint imputats en la trama que encara romania a la presó, on va ingressar a finals d'octubre. El jutge considera que no hi ha risc de fuga ni tampoc possibilitat de destrucció de proves i documents. A "Luigi" se li imputen els delictes de blanqueig de capitals, associació il·lícita, tràfic d'influències, frau en subvencions i falsedat documental.

Actualitzat
Luis García, "Luigi", està considerat el líder de la presumpta trama corrupta que va operar als municipis catalans de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. García va entrar a la presó a l'octubre, quan es va destapar la trama corrupta de l'"operació Pretòria". La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional va rebutjar el 14 de desembre passat el recurs que en sol·licitava la llibertat, ja que els magistrats creien que hi havia risc que "Luigi" destruís "evidències o altres dades, documents o elements necessaris" en la investigació.

Segons afirmava Baltasar Garzón en la interlocutòria que n'ordenava l'ingrés a la presó, en tots els casos vinculats a la trama, els ajuntaments aprovaven "un projecte urbanístic adjudicat a una empresa de l'entorn de García, que gràcies als seus contactes amb l'equip de govern en aquestes localitats i les seves relacions amb els empresaris interessats afavoria la tramitació i la consumació del negoci, repartint de forma il·lícita quantitats pagades per aquests últims".

L'exdiputat del PSC hauria cobrat almenys 8,02 milions d'euros per les operacions en els tres municipis investigats. Segons el jutge, era "un dels màxims responsables de la trama i per les seves activitats d'intermediació i d'influència sobre l'alcalde de Santa Coloma", va erigir-se "en una espècie de conseller que decideix i imparteix les decisions d'aquesta institució".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut