Madrid

L'Audiència Nacional absol els cinc directius del diari "Egunkaria" acusats de pertinença a ETA

L'Audiència Nacional ha absolt finalment els cinc exdirectius del diari "Egunkaria" acusats de pertinença a ETA, set anys després d'haver clausurat el diari per ordre del jutge Juan del Olmo. La fiscalia en demanava l'absolució en considerar que no estava provada la seva vinculació a la banda terrorista. En canvi, l'acusació particular, que exercien l'Associació de Víctimes del Terrorisme i la plataforma Dignitat i Justícia, reclamava penes d'entre 12 i 14 anys de presó.

Actualitzat
El jutge que porta el cas considera en la sentència que no hi ha proves que permetin vincular el diari "Egunkaria", clausurat el 2003, amb l'estratègia d'ETA i afegeix que el tancament d'un mitjà de comunicació és "dubtosament constitucional".

L'Audiència Nacional ha seguit així el criteri de la fiscalia, que demanava l'absolució dels cinc exdirectius del diari, entre els quals el director Martxelo Otamendi. Mentrestant, l'acusació particular exercida per l'Associació de Víctimes del Terrorisme i la plataforma Dignitat i Justícia demanava penes d'entre 12 i 14 anys de presó per als cincs exdirectius, ja que considera que ETA era al darrere del diari, que també, al seu parer, era una plataforma per blanquejar diners de l'organització terrorista.

La sentència arriba set anys després que el diari va ser clausurat per ordre del jutge Juan del Olmo.

Otamendi: "Una de les millors notícies per a Euskadi"

El que va ser director del diari "Egunkaria", Martxelo Otamendi, ha assenyalat que la sentència absolutòria confirma que els encausats són "innocents", però que també ho són "el projecte i l'empresa Egunkaria", els seus lectors, accionistes, col·laboradors i altres implicats en l'elaboració del diari.

Otamendi ha valorat la seva absolució i la dels altres quatre exdirectius del diari com "una de les millors notícies que ha rebut Euskadi" en els darrers anys, però ha rebaixat la satisfacció perquè creu que amb tota probabilitat l'Associació de Víctimes del Terrorisme i la plataforma Dignitat i Justícia recorreran la sentència al Tribunal Suprem.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut