Madrid

Associacions per la recuperació de la memòria històrica es querellen contra Varela i Saavedra per prevaricació

Les associacions per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i Mallorca han presentat aquest dilluns al migdia una querella per prevaricació contra el jutge del Tribunal Suprem Luciano Varela i contra el president de la Sala Penal del Suprem, Juan Saavedra. Els acusen de deixar desemparades les víctimes de la dictadura i de perseguir el jutge Baltasar Garzón, que Varela pretén asseure al banc dels acusats per un presumpte delicte de prevaricació després que el jutge va investigar les desaparicions de la Guerra Civil i el franquisme.

Actualitzat
El jutge del Tribunal Suprem Luciano Varela, que pretén fer seure el magistrat Garzón al banc dels acusats per un presumpte delicte de prevaricació, s'enfronta ara a una querella per aquest mateix delicte. Les associacions per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i Mallorca han presentat aquest dilluns al migdia una querella per prevaricació contra Varela i també contra el president de la Sala Penal del Suprem, Juan Saavedra.

Després de presentar la querella, la representant de la Coordinadora de Col·lectius de Víctimes Franquistes, Llani Álvarez, ha llegit un comunicat en què es denuncia que tots dos jutges han vulnerat els fonaments del dret per asseure Baltasar Garzón al banc dels acusats. Segons les víctimes, les actuacions de tots dos suposen un "atac frontal contra les víctimes" i les deixen en un "total desemparament".

Familiars de víctimes del franquisme s'han concentrat a les portes del Tribunal Suprem per mostrar el seu suport al jutge Garzón coincidint amb la presentació d'aquesta querella.

Querella contra Varela i Saavedra

Les associacions consideren que el jutge Varela incorre en un delicte de prevaricació perquè "tot i saber que les decisions del jutge Garzón són sostenibles i jurídicament acceptables segueix mantenint la seva imputació". Afegeixen que la causa oberta per Garzón és per desaparicions com a conseqüència de crims contra la humanitat i violacions dels drets humans en el franquisme i que "contra aquests delictes no es poden aplicar prescripcions ni lleis d'amnistia, ni aquí ni a cap país".

A més, en la seva querella aquestes associacions també denuncien que el magistrat del Suprem vulgui evitar que en un futur es jutgin els responsables dels crims de la Guerra Civil i el franquisme. Es queixen que el jutge Varela obvia les denúncies de les víctimes del franquisme i es mostren molestos perquè les dades personals de les víctimes formin part de l'acta del jutge de manera que consideren que no se'n protegeix la privadesa i que la Falange Española i el sindicat Manos Limpias hi tinguin accés.

A més, els querellants consideren que el president de la Sala Penal ha dictat resolucions injustes ja que ha desestimat tots els recursos interposats per Garzón, ha denegat la personació de les associacions de memòria a la causa i no ha resolt encara qui té les competències per investigar les fosses.

Garzón podria seure al banc dels acusats

La querella d'aquestes associacions coincideixen amb el procés que el jutge del Tribunal Suprem instrueix contra Garzón per un presumpte delicte de prevaricació i que el podria apartar de les seves funcions fins a 20 anys. Luciano Varela pretén fer seure el magistrat de l'Audiència Nacional al banc dels acusats per investigar les desaparicions de la Guerra Civil i el franquisme, tot i ser conscient de l'existència de la llei d'amnistia que, al seu parer, ho prohibeix. La querella contra Garzón per prevaricació la van presentar el sindicat ultradretà Manos Limpias i la Falange Española y de las JONS i el grup Libertad e Identidad.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut