Varsòvia

Dia de dol oficial a la Unió Europea per la mort del president polonès en un accident d'avió

Dia de dol oficial a la UE, en un fet sense precedents, i durant tota la setmana a Polònia, on totes les escoles han fet un minut de silenci per la mort dissabte del president polonès i 95 membres de la cúpula dirigent del país en un accident d'aviació a Rússia. Demà s'obrirà la capella ardent amb les despulles de Lech Kaczynski i repatriaran el cos de la seva dona. La premsa del país diu que els funerals d'estat es faran dissabte que ve.

Actualitzat
Dos dies després de l'accident d'avió en què va morir la cúpula de l'estat, Polònia continua commocionada. Haurà de reestructurar el lideratge del país i resoldre els problemes de protocol amb què es troba per organitzar el comiat de les víctimes. 

Aquat dilluns hi ha una reunió per estudiar com es faran els funerals: si han de ser una cerimònia conjunta per totes les víctimes de l'accident aeri o bé si el president de la república ha de ser homenatjat per separat. La premsa polonesa parla d'un funeral nacional dissabte, però no es descarta que hi hagi una segona cerimònia diumenge.

Europa de dol

La Unió Europea està de dol i Polònia, que allargarà el dol una setmana, continua mostrant el seu dolor. Espelmes i flors omplen l'avinguda que porta al palau presidencial i els ciutadans han omplert les esglésies.

Mentre, el president del Parlament, ara cap d'estat provisional, ja treballa per preparar les eleccions anticipades, i la resta de càrrecs que han quedat vacants ja s'estan rellevant. I el germà bessó del president mort, Jaroslaw Kaczynski, que ja va ser primer ministre, es podria presentar com a candidat en els comicis.

Les despulles del president

Desenes de milers de polonesos han escortat les despulles del seu president, mort aquest dissabte en accident aeri, amb flors, banderes i aplaudiments. La cadena humana ha recorregut els deu quilòmetres que separen l'aeroport de Varsòvia del palau presidencial.

El seguici fúnebre per l'anomenada "tragèdia de Smolensk", en què han mort el president, una delegació d'autoritats poloneses i set tripulants, ha paralitzat el trànsit a Varsòvia, on s'han pogut veure banderes amb crespons negres en edificis oficials, però també en molts habitatges particulars, vehicles, autobusos i tramvies.

El cotxe fúnebre ha anat acompanyat durant el seguici per motoristes de la policia, que han avançat a poc a poc per permetre que els ciutadans s'acomiadessin del seu president. També les campanes de les esglésies de tota la capital han repicat en senyal de dol. El recorregut ha estat retransmès per la televisió pública polonesa.

El cadàver de la dona del president, Maria Kaczynska, no ha pogut ser repatriat amb el del seu marit perquè encara no ha estat identificat. Les restes del màxim dirigent polonès han estat rebudes a Polònia pel seu germà bessó, Jaroslaw, i la seva filla, Marta. La seva mare, Jadwiga Kaczynski, ingressada en un hospital de Varsòvia, encara no ha estat informada de la tragèdia a causa del seu delicat estat de salut.

Eleccions abans de dos mesos i mig

L'accident d'avió ha deixat el país sense 96 membres de l'elit política, militar i social polonesa. Entre ells, el president, la seva dona, els caps de l'Estat major de les tres branques de l'exèrcit, el governador del Banc Central de Polònia i nombrosos secretaris d'Estat.

El president del Parlament polonès, Bronislaw Komorowski, és el president en funcions de Polònia i es reunirà amb els representants dels diferents partits polítics per decidir la data de les pròximes eleccions presidencials, que s'han d'anunciar abans de dues setmanes.

Fins a aleshores, com dicta la Constitució polonesa, Komorowski ha d'assumir les funcions de cap d'Estat provisional. Els comicis s'han de celebrar, com a màxim, després de dos mesos de l'anunci.

El president en funcions, Bronislaw Komorowski, a més de ser el president del Parlament polonès, és el candidat del partit liberal Plataforma Ciutadana (PO) per als comicis presidencials. És possible que també s'hi presenti el germà bessó del fins ara president i exprimer ministre, Jaroslaw Kaczynski.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut