El Vaticà

Una carta amb la signatura de Ratzinger recomanava el 1985 retardar l'expulsió d'un clergue pederasta

Un nou cas de desídia amb la pederàstia esquitxa l'Església catòlica. I aquest cop apunta ben amunt, directament al Papa. Una carta signada per Joseph Ratzinger i datada el 1985, quan encara no era pontífex, recomanava paciència amb el cas d'un capellà condemnat per abusos sexuals a menors. L'ha difós l'agència de notícies Associated Press, i en el document es pot veure clarament la signatura de Ratzinger, llavors cardenal i al capdavant de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. La carta recomanava ser prudent i pensar en el bé universal de l'Església catòlica, tot i que el capellà afectat havia estat condemnat a tres anys de llibertat condicional per pederàstia.

Actualitzat
Nova acusació contra el Papa per haver-se resistit, suposadament, a expulsar un capellà que va abusar sexualment de dos nens. Els fets es remunten al 1978, quan el reverend Stephen Kiesle, d'una diòcesi de Califòrnia, va ser condemnat per abusos. Kiesle va estar tres anys en llibertat condicional per abusar de diversos menors, i un cop complerta la condemna, la seva diòcesi va demanar al Vaticà si l'havia d'expulsar.

Llavors, el Papa era prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'organisme de l'Església encarregat de la disciplina. Un document certifica que Joseph Ratzinger va ser, com a mínim, poc diligent en aquest cas de pederàstia. L'agència de notícies Associated Press difon una carta del 1985, firmada per l'ara papa, en què responia a la petició de la diòcesi de fer fora Kiesle. El llavors cardenal deia que calia ser prudent i pensar en el bé universal de l'Església catòlica.

A la carta, Ratzinger demanava temps per estudiar el cas i es mostrava preocupat per l'efecte que podria tenir sobre la imatge del clergat. Finalment, dos anys després, Kiesle va ser desposseït dels seus poders sacerdotals.

El Vaticà ha reconegut que la signatura que apareix a la carta és de Joseph Ratzinger, però ha refusat comentar-ne el contingut. En canvi, Irwin Zalkin, advocat de les víctimes, creu que Ratzinger estava més preocupat per evitar els escàndols que per protegir els menors.

El portaveu del Papa, Federico Lombardi, s'ha limitat a recordar que el pontífex està disposat a tornar-se a reunir amb les víctimes. Un cop més, Lombardi ha denunciat el degoteig d'informacions parcials relacionades amb la pederàstia, que creu que només pretenen desgastar la credibilitat del Papa.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut