Barcelona

Montilla reclama unitat política sigui quina sigui la decisió del Constitucional sobre l'Estatut

L'Estatut de Catalunya, aprovat en referèndum aviat farà quatre anys, podria conèixer la setmana que ve l'esperat dictamen del Constitucional. La presidenta de l'Alt Tribunal, María Emilia Casas, ha convocat un ple per dimecres i dijous vinent per reprendre les deliberacions sobre la constitucionalitat del text. Poc després de saber-se la notícia, el president de la Generalitat va aprofitar un acte a Barcelona per fer una crida a la unitat política i institucional, sigui quina sigui la decisió del tribunal.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha reclamat "unitat política i institucional al voltant de l'Estatut", a més de "la unitat dels demòcrates i catalanistes amb la voluntat de defensar i millorar les nostres institucions, siguin quines siguin les circumstàncies". El president català ha recordat que el text estatutari va ser "ratificat majoritàriament" pels catalans i "aprovat per les Corts". Montilla va fer aquestes declaracions en l'acte de presentació de les memòries de l'expresident del Parlament i històric dirigent socialista Joan Reventós, mort el 2004.

De la seva banda, el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, considera que no és "gaire normal" en democràcia que el criteri d'un alt tribunal com el Constitucional modifiqui el que ha sortit del Parlament de Catalunya, del Congrés, del Senat i d'un poble que s'ha expressat a les urnes.

Setmana clau per a l'Estatut?


La setmana que ve podria ser decisiva per a l'Estatut. Ho hem sentit una i una altra vegada, tant que pot semblar el conte de mai acabar, però la convocatòria d'un nou ple al Constitucional amb el text estatutari sobre la taula anunciat aquest dijous per la presidenta de l'alt tribunal, María Emilia Casas, torna a obrir aquesta possibilitat.

L'alt tribunal no s'havia reunit des de començaments d'any, per la falta d'acord entre els magistrats progressistes i els conservadors. La sentència, en cas de produir-se, es faria pública en plena precampanya electoral a Catalunya. El Constitucional fa més de tres anys que té pendent pronunciar-se sobre els set recursos presentats contra l'Estatut català, el primer d'ells interposat pel Partit Popular.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut