Rússia

En òrbita el satèl·lit "Cryosat", que ha d'estudiar el canvi climàtic a través de l'evolució dels gels polars

El satèl·lit "Cryosat", que té la missió d'estudiar el canvi climàtic a través de l'evolució dels gels polars, ja està en òrbita. És el segon intent de posar en òrbita un satèl·lit d'aquest tipus, ja que en el primer, fa cinc anys, es va estavellar per un error en el coet. Aquesta missió forma part d'un programa europeu de seguiment del canvi climàtic, en el qual els científics catalans hi juguen un paper molt important.

Actualitzat
Un satèl·lit com una casa, amb un terrat de panells solars. Això és, si més no, el que sembla el "Cryosat". A dins: un altímetre radar per fer el seguiment del gruix de les masses de gel de l'Àrtic i l'Antàrtic i determinar com hi influeix el canvi climàtic.

Els primers mesos de vida del "Cryosat" se seguiran atentament a la seu de l'empresa barcelonina Isard-SAT, que serà l'encarregada de comprovar que tots els sistemes de detecció del satèl·lit funcionen bé.

El "Cryosat" se suma al sistema de satèl·lits anomenat Exploradors de la Terra, amb els quals l'Agència Europea de l'Espai vol veure els efectes del canvi climàtic. El seu precedent immediat és l'"SMOS", llançat al novembre amb la missió d'estudiar la salinitat dels mars i la humitat de la Terra, unes dades que es recullen a Barcelona, a l'Institut de Ciències del Mar.

Un equip de dotze investigadors del CSIC i de la UPC treballen al centre director del projecte SMOS a Barcelona. És la primera vegada que una missió de l'Agència Europea de l'Espai està dirigida, en gran part, des de Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut