Bixkek

El president derrocat del Kirguizistan es nega a dimitir, però admet que ja no té el control

El president derrocat del Kirguizistan, Kurmanbek Bakíev, es nega a dimitir del càrrec tot i que admet que ja no té el control del país. Entrevistat per una ràdio russa, Bakíev, que s'ha refugiat al sud d'aquest país de l'Àsia Central, ha acusat l'oposició de promoure un intent de cop d'estat amb vessament de sang. La líder opositora i exministra d'Afers Estrangers, Rosa Otunbaieva, s'ha proclamat líder del nou govern, ha dissolt el Parlament i ha dit que convocarà eleccions d'aquí a sis mesos. També ha anunciat el retorn al control públic de diverses empreses i bancs i s'ha compromès davant de Rússia a reduir l'esclat de violència. La revolta popular ha provocat fins ara almenys 75 morts i 1.000 ferits.

Actualitzat
"No he renunciat ni renunciaré a les meves facultats", ha afirmat Kurmanbek Bakíev en un comunicat enviat a una agència de notícies. El president derrocat considera que la revolta posa en perill la sobirania kirguís.

La líder opositora del Kirguizistan i exministra d'Afers Estrangers, Rosa Otunbaieva, s'ha erigit en la nova cap del govern després de la revolta popular que ha desembocat en l'expulsió de l'executiu de Kurmanbek Bakíev, a qui els manifestants acusen de corrupte i de la greu situació econòmica que viu el país. L'exèrcit s'ha alineat amb els opositors.

Otunbaieva diu que el gabinet interí d'aquesta república centreasiàtica durarà mig any, durant el qual es redactarà una nova constitució, i després es convocaran eleccions. Ho ha anunciat oficialment aquest dijous. Otunbaieva també ha parlat amb el primer ministre rus, Vladímir Putin, qui li ha demanat que garanteixi la seguretat al país i no deixi que s'estengui la violència.

La líder opositora també ha anunciat que suspèn la pujada del preu de l'energia decretada per Bakíev, que durant mig any imposarà una administració provisional als cinc bancs principals del país per evitar una fugida de capital i que retornarà el control públic a diverses empreses.

Un dels motius de la revolta ha estat la privatització de grans empreses públiques per "preus simbòlics", segons Otunbaieva, que han passat a mans de la família de Bakíev, que faria negoci amb aquests diners en paradisos fiscals.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat diàleg i ha anunciat que aquest divendres viatjarà al país un enviat especial de l'ONU per intentar resoldre la situació.

Vessament de sang

Aquest dimecres milers de persones es van manifestar en edificis governamentals de diferents ciutats. Els aldarulls es van estendre per tot el país, malgrat que la policia va fer servir bales de goma, gasos lacrimògens i bombes d'aigua per intentar aturar uns aldarulls que deixen un balanç d'almenys 75 morts i 1.000 ferits.

Bakíev va arribar al poder l'any 2005, després de la "revolució de les tulipes", un aixecament popular contra l'anterior president, acusat de corrupte i dictador, que va acabar fugint del país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut