Madrid

L'ombra del "cas Gürtel" s'acosta a la seu nacional del PP

La desclassificació del sumari del "cas Gürtel", la presumpta xarxa de corrupció pròxima al PP, posa en una situació molt incòmoda la cúpula directiva i el seu líder, Mariano Rajoy. S'estén la sospita d'un possible finançament irregular del partit en diverses comunitats autònomes. De la documentació es desprèn que el govern de la Comunitat de Madrid va fer contractes públics irregulars i que, a Galícia, un exalt càrrec del Partit Popular va pagar amb diner negre despeses de la campanya electoral del 1997. Unes inicials apareixen reiterades vegades en els 50.000 folis del sumari: L.B. La policia les atribueix a Luis Bárcenas, senador i extresorer del PP, el nexe entre l'entramat d'empreses i els populars, que hauria rebut suborns milionaris de la xarxa, presumptament corrupta.

Actualitzat
L'extresorer del PP Luis Bárcenas hauria rebut més d'1,3 milions d'euros de la trama. A més, el seu patrimoni es va quadruplicar en els últims anys. Un informe de l'Agència Tributària assenyala indicis de participació de Bárcenas en l'estructura de la xarxa per evadir capital a paradisos fiscals. Amb tot, el considerat cervell de la trama, Francisco Correa, ha reconegut davant el jutge que va començar a tenir contractes amb el PP gràcies a les gestions, entre d'altres, del mateix Bárcenas, i dels exministres d'Aznar Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos. Ho explicava al jutge en un àudio al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio.

En les investigacions hi ha indicis de finançament irregular que apunten directament al PP de València. Hauria finançat diversos actes del partit portant una doble comptabilitat, segons un informe policial. El PP cobrava diners d'empresaris i no els ingressava en els seus comptes corrents oficials. A canvi, als empresaris se'ls adjudicaven contractes i obres d'administracions públiques. L'Agència Tributària ha detectat, també, un pagament de 420.000 euros de l'entramat al PP. Les empreses investigades van pagar milers d'euros en regals de Nadal a alts càrrecs de la Generalitat valenciana, diversos consellers o fins i tot familiars de Francisco Camps: la seva dona va rebre, per exemple, una bossa d'una coneguda marca de luxe per valor de 750 euros o una exconsellera de Turisme, un rellotge per valor de 2.400 euros.

La sospita del finançament irregular s'estén

Segons el sumari, el govern de la Comunitat de Madrid ha vulnerat la normativa de contractació pública, saltant-se els principis de publicitat i transparència, per beneficiar empreses relacionades amb la trama. A més, un informe de l'Agència Tributària que es troba al sumari vincula Correa amb l'activitat urbanística de Majadahonda, tot i que no concreta si va aconseguir tractes de favor del govern municipal del PP, a qui fins i tot va denunciar.

Però la trama també sembla que té una pota a Galícia, on un exalt càrrec del Partit Popular va pagar amb diner negre despeses de la campanya electoral del 1997. Els mateixos informes apunten a l'exsecretari d'Organització del PP gallec, Pablo Crespo, que hauria portat una doble comptabilitat. Això s'ha descobert perquè, segons les actuacions, Crespo tenia en una caixa de seguretat bancària documents sobre la comptabilitat en negre.

La relació de la trama amb Catalunya apareix en una declaració judicial de Correa. Assegura que les seves empreses van fer negocis amb el Partit Popular català. El presumpte cervell de la trama Gürtel també va intentar, segons les dades del sumari, aconseguir favors d'un alt càrrec del govern de Múrcia.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut