Sydney

Un vessament de petroli d'un vaixell xinès amenaça la Gran Barrera de Corall australiana

Un vessament de petroli d'un vaixell amb bandera xinesa està amenaçant la Gran Barrera de Corall, l'escull coral·lí més gran del món. El buc està embarrancant en un banc de sorra a 70 quilòmetres de la costa nord-est d'Austràlia. El "Shen Neng I" porta una càrrega de 65.000 tones de carbó i 950 de petroli que procedeixen de la Xina amb destinació al port de Gladstone, a l'est del país. Ara per ara, però, es desconeix la quantitat de petroli que s'ha vessat.

Actualitzat
Les autoritats australianes adverteixen del risc que el buc xinès "Sheng Neng I", encallat a la Gran Barrera de Corall, aboqui al mar 950 tones de cru.

La nau, de 230 metres d'eslora, transporta també 65.000 tones de carbó. El vaixell va xocar contra la barrera quan navegava a la seva màxima velocitat, a 15 quilòmetres de la ruta de navegació. L'embarcació està encallada en un banc de sorra prop de la turística illa de Keppel. El vaixell té una fuita i podria trencar-se en dos i abocar tot el carregament de petroli. Una embarcació de la policia és a prop del vaixell per si cal evacuar-ne els 23 tripulants.

En diversos reconeixements aeris s'han localitzat taques de petroli properes al vaixell i algunes a dues milles nàutiques de l'embarcació, però de moment no hi ha cap fuita d'envergadura.

Les autoritats treballen per evitar el que podria convertir-se en una catàstrofe ecològica de grans dimensions. Han ruixat la zona amb un compost químic per dispersar les taques i intentaran remolcar el buc fins al port més proper, a la costa de Queensland.

La Gran Barrera de Corall va ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco el 1981. Sovint es defineix com l'ésser viu més gran del món, tot i que està formada per petits pòlips de corall. Hi ha gairebé 3.000 esculls i més de 900 illes al llarg de 2.600 quilòmetres a l'oceà Pacífic.

El 2009 la Gran Barrera ja va patir el vessament de petroli del buc "Pacific Adventurer", que va contaminar les costes de l'illa Moreton i les platges del litoral de Queensland.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut