Barcelona

S'han venut 660.000 mones, xifra similar a la de l'any passat, però més petites

Catalunya segueix la tradició de les mones de Pasqua i això es reflecteix en les xifres de vendes que han facilitat les pastisseries. S'han venut 660.000 mones, una xifra similar a la de l'any passat. En general, però, han estat de dimensions més reduïdes. És la manera que molts han trobat d'intentar estalviar sense faltar a la tradició. Pel que fa als personatges més populars, aquesta vegada el triomf és per a Bob Esponja, que ha desbancat els dibuixos de Disney, i els jugadors i l'entrenador del Barça, uns clàssics d'aquests dolços de Pasqua.

Actualitzat
La Federació Catalana de Pastisseria ha calculat que les famílies catalans s'han gastat de mitjana entre 30 i 40 euros en les tradicionals mones de Pasqua. Els mestres pastissers s'esforcen per immortalitzar amb xocolata els personatges més destacats de l'any, i aquest 2010, encara de crisi econòmica, molts n'han reduït les mides perquè els padrins no s'haguessin de gratar gaire la butxaca.

Bob Esponja, Michael Jackson i Leo Messi, de xocolata

Personatges i figures de tota mena guarneixen les mones de Pasqua. Aquest any s'ha repetit la cara groga de Bob Esponja. També el cantant Michael Jackson, que va morir fa uns mesos, o el jugador del Barça Leo Messi són alguns dels personatges que enguany protagonitzen les mones de Pasqua. Ídols esportius, cantants, herois de ficció i també temes més nostrats s'han exhibit aquests dies a les pastisseries i a casa. Alguns usuaris del portal ens han ensenyat les mones que han fet. Ens podeu fer arribar la vostra clicant aquí.

A la pastisseria Prats de Lleida, per exemple, han construït un Leo Messi de xocolata de mida natural i que pesa 115 quilos. Mentrestant, la pastisseria Escribà ha dedicat la seva mona al parc Port Aventura, que aquest any ha celebrat el seu quinzè aniversari: un Pájaro Loco de 2,70 metres d'alt i 370 quilos de dolç.

En canvi, al Berguedà, han escollit Mick Jagger i Keith Richards com a reclam i a la pastisseria Cisne han aconseguit modelar amb xocolata l'aeroport Lleida-Alguaire. Han dedicat 40 hores de feina per fer aquesta figura, de 20 quilos de pes.

aeroport Lleida-Alguaire  
L'aeroport lleidatà, estrenat fa poc, és també protagonista perquè el Gremi de Forners de la capital del Segrià sorteja un vol des de l'aeroport de Lleida-Alguaire i un creuer pel Mediterrani entre els seus clients d'aquests dies. D'aquesta manera volen atreure clients perquè escullin el petit comerç en lloc de les grans superfícies comercials per comprar aquests dolços tradicionals.


Un ampli ventall d'ingredients


Les mones tenen les seves particularitats arreu del territori. A Tarragona i les Terres de l'Ebre, les que tenen més demanda són les tradicionals, amb un ou al mig. En alguns llocs els agraden amb més fruita, tot i que normalment les que acostumen a tenir més èxit aquests dies són les mones amb nata. A Lleida, gairebé el 70% de les que es venen són així.


mona tradicional
Per a totes les butxaques

Tot i la crisi, moltes famílies es grataran la butxaca aquests dies per poder degustar aquests dolços tradicionals de Setmana Santa. Els preus poden oscil·lar entre els 7 euros les mones més modestes i els 2.500 euros per a aquells que desitgin obres d'art fetes de xocolata.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut