Barcelona

El govern canvia la llei de la CCMA per evitar el bloqueig en el relleu de Sáez

La Generalitat ha aprovat un decret que canvia la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de manera que el relleu en la presidència de l'organisme es podrà aprovar, en determinats casos, per majoria simple. Fins ara era obligatori el suport de dos terços del Parlament, cosa que feia imprescindible el suport de CiU. Segons el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, la modificació s'ha aprovat per "evitar temptacions de bloqueig" en el nomenament de la persona que substituirà Sáez. CiU ha considerat que el canvi empobreix la democràcia i respon a un intent de control dels mitjans públics, mentre que el PPC ha parlat directament de "cacicada".

Actualitzat
El canvi s'aplicarà en cas de renúncies al càrrec a mig mandat, com ha passat ara amb Albert Sáez, o bé que s'hi vegin obligats per malaltia o supòsits similars. El decret entrarà en vigor quan s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat i podria suposar via lliure per al nomenament d'Enric Marín com a nou membre del consell de govern i també president de la CCMA, en substitució d'Albert Sáez. El tripartit va proposar formalment Marín com a substitut, però des de CiU el van rebutjar amb l'argument que té un perfil massa polític, vinculat a ERC.

Precisament, Tresserras ha indicat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern que Marín i Sáez tenen perfils similars perquè són acadèmics amb "reconegut prestigi" que "puntualment" han exercit funcions de govern, tot i que no com a "polítics de carrera".

Tresserras ha afegit que el govern "té l'ambició de no usar mai aquesta modificació legal" per evitar que substitucions com la de Sáez "siguin objecte d'un pols polític per veure qui en pot treure millor partit". Tresserras ha assenyalat que el tacticisme polític no pot "hipotecar" el funcionament d'una empresa com la CCMA.

L'oposició veu tics autoritaris en el canvi


L'oposició, però, s'ha afanyat a desqualificar aquest canvi per dret. El portaveu parlamentari de CiU Oriol Pujol ha considerat que empobreix la democràcia i que respon a un intent de control dels mitjans de comunicació públics. "La rectificació és possible, el consens i el diàleg no s'han produït, i advertim que ens oposarem de totes totes al control polític que intenta establir-se des del tripartit als mitjans públics de comunicació", ha afirmat. Pujol també ha alertat que potser aquesta "és la pressió encoberta que Sáez no va resistir més i, si és així, seria bo que s'expliqués al Parlament".

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha qualificat de "cacicada pròpia d'èpoques predemocràtiques" el decret i ha instat José Montilla a "donar la cara i explicar si els tics autoritaris formaran part del tarannà de la seva última etapa de govern".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut