Palma

Matas es desvincula del Palma Arena, nega tenir un pis de luxe de Madrid i haver usat Reus com a testaferro

L'expresident del Govern Balear, Jaume Matas, ha declarat finalment davant del jutge de Palma pels casos de corrupció en què està imputat i ho ha fet per negar que tingui un pis de luxe a Madrid. Jaume Matas ha dit que on viuen els seus fills, al barri de Salamanca, no és seu i que ha negat que fes servir l'exconseller d'Obres Públiques Bartomeu Reus com a testaferro per adquirir aquest habitatge, segons han explicat fonts judicials. L'expresident balear també s'ha desvinculat del sobrecost del velòdrom Palma Arena. L'increment de patrimoni i la gestió del velòdrom són dos dels tres casos en què està imputat i pels quals ha declarat durant poc més de cinc hores. Matas continuarà declarant aquest dijous. Abans d'ell, la seva dona, Maite Areal, que també està imputada, s'ha acollit al dret a no declarar.

Actualitzat
Es desvincula del "cas Palma Arena"

Jaume Matas, que continuarà declarant aquest dijous a partir de les 9 del matí, s'ha desmarcat de la gestió del Palma Arena, la construcció del qual que va costar 110 milions d'euros en comptes dels 48 pressupostats inicialment. L'expresident ha insistit que ell només va prendre la "decisió política" de construir aquesta infraestructura i també que va "donar per fet" que els responsables de gestionar la construcció del projecte -un consorci format per l'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i el Govern Balear- van "actuar amb conformitat a la llei".

Matas ha apuntat com a responsable l'exdirector general d'Esports del seu govern, José Luis "Pepote" Ballester. Tot i que ha reconegut la seva firma en les actes de les reunions del consorci, ha declarat que no va assistir a cap reunió fora de la de la seva constitució.

L'expresident de les Balears també ha afirmat davant del jutge que el seu patrimoni va créixer per l'augment dels ingressos familiars. Respecte del pis de luxe al barri de Salamanca de Madrid, ha explicat que el té llogat. Encara no s'ha entrat a fons en l'adquisició de la seva residència a Palma, coneguda pel "palauet", i sotmesa a investigació per la sospita que part de la tasques de reforma i millores que s'hi van fer es van pagar amb diner negre.

Durant l'interrogatori, que ha durat més de cinc hores, Matas només s'ha negat a contestar les preguntes sobre les converses telefòniques gravades per ordre judicial, algunes de les quals eren converses entre ell i el seu advocat, Rafael Perera.

Precisament, abans de la declaració, Perera, ha demanat que s'anul·lessin aquestes converses telefòniques. L'advocat ha al·legat la "indefensió" en què es troba la defensa en haver conegut les converses dimarts i ha sol·licitat al jutge que actuï com el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que ha anul·lat part de les gravacions del "cas Gürtel".

La seva dona es nega a declarar

Abans de Matas ha estat el torn de comparèixer davant del jutge per a Maite Areal, la seva dona. La declaració ha estat més ràpida del que s'havia previst perquè s'ha negat a fer-ho, acollint-se al dret a no declarar com a imputada dins del "cas Palma Arena", que investiga el suposat desviament de fons públics en la construcció del velòdrom de Palma durant la legislatura passada.

Primeres contradiccions

El primer a declarar ha estat l'exconseller d'Obres Públiques del primer govern de Jaume Matas, Bartomeu Reus, que s'ha alineat amb la posició de l'expresident balear i ha dit que el propietari del pis de Madrid és ell mateix i no pas Matas.

Aquesta declaració contradiu la del cunyat de Matas i extresorer del PP balear, Fernando Areal, que afirma que un dels immobles que s'investiguen, un pis de luxe al barri de Salamanca de Madrid, és de Matas i no pas de l'exconseller.

Matas, escridassat

Matas ha tornat als Jutjats de Palma poc abans de les nou del matí amb la seva dona i el seu advocat, per segona vegada aquesta setmana, després que dimarts es va ajornar la sessió per l'aparició de noves proves.

Un grup de persones l'ha tornat a escridassar demanant-li els diners amb què, suposadament, es va enriquir il·lícitament. Matas declara sobre tres presumptes casos de corrupció: l'increment desorbitat del seu patrimoni, el "cas Palma Arena", i el suposat finançament irregular del PP de les Balears.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut