Salt

Endesa promet acabar al juny les reparacions de la xarxa gironina afectada per la nevada

El director general de la companyia elèctrica Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, s'ha compromès a tenir totalment reparada el 30 de juny la xarxa gironina afectada per la nevada del 8 de març. Rovira ha fet aquest anunci en una roda de premsa on també ha explicat que han rebut 3.500 reclamacions de clients que es van quedar sense llum a causa del temporal. Aquest directiu de l'elèctrica, però, no ha aclarit si rebran indemnitzacions. Rovira també ha anunciat que durant la Setmana Santa hi haurà grups electrògens a tots els nuclis urbans.

Actualitzat
Dues setmanes després de la nevada que va deixar sense llum milers de persones -algunes durant onze dies- i que va tirar a terra 3.400 torres i pals elèctrics a les comarques de Girona, el director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, ha comparegut per fer balanç de les actuacions que s'estan fent. Rovira ha promès que el 30 de juny hauran acabat totes les reparacions de la xarxa i ha assegurat que durant la Setmana Santa acabarà el subministrament de grups electrògens. Rovira ha explicat que durant aquests tres mesos hi haurà 200 grups electrògens per si hi ha una altra avaria i ha xifrat en 50 milions d'euros el cost de les reparacions a causa del temporal.

3.500 reclamacions

El director general d'Endesa ha informat que la companyia ha rebut de moment 3.500 reclamacions de persones afectades perquè es van quedar sense llum a casa seva o en els seus negocis. El que no ha aclarit aquest responsable de la companyia és si els afectats rebran o no indemnitzacions. Rovira ha explicat que l'empresa ho està estudiant però ha volgut afegir que el temporal va ser sever i que a la companyia no són, ha dit, "responsables ni culpables" del que va passar.

Després del temporal molts ajuntaments catalans van gestionar les reclamacions dels seus ciutadans tot i que no està clar si se'ls compensarà pels danys que van patir. Precisament, després de l'apagada de Barcelona el govern va aprovar una llei que obligava les empreses a tornar la llum en uns terminis molt concrets excepte si l'avaria és per "causa major". Per això, els clients que han reclamat s'hauran d'esperar a veure si l'expedient informatiu obert per la Generalitat a Endesa conclou o no que la incidència es va deure a una "causa major".

Menys afectació amb la MAT

Josep Maria Rovira s'ha mostrat convençut que si s'hagués construït la línia de molt alta tensió, la MAT, s'haguessin resolt amb més rapidesa els problemes que es van produir. En el mateix sentit es va pronunciar ara fa uns dies el conseller d'Obres Públiques Joaquim Nadal, cosa que va provocar polèmica entre els seus socis de govern, ERC i ICV, que s'oposen a la MAT.

"Fem el que ens deixen fer"

El director general d'Endesa a Catalunya també ha aprofitat la compareixença per criticar les reticències d'alguns alcaldes a l'hora de construir infraestructures. "No fem el que volem, sinó el que ens deixen fer", ha dit Rovira, qui ha posat com a exemple el cas de Lloret de Mar, una de les poblacions que es van veure més afectades. El responsable de l'elèctrica ha explicat que en el cas de Lloret moltes línies depenen d'un mateix suport per evitar l'impacte paisatgístic que suposen les torres elèctriques. El govern espanyol també va denunciar la reticència d'alcaldes gironins a construir noves torres.

Rovira també s'ha compromès a revisar els protocols d'informació després de les queixes rebudes però ha matisat que tot es va agreujar pels problemes de telefonia i a la carretera.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut