Barcelona

Carod-Rovira proposa en un llibre "113 paraules per salvar"

Josep-Lluís Carod-Rovira ha recuperat la faceta de filòleg al llibre "113 paraules per salvar", en què recull un seguit de mots genuïns de la llengua catalana que encara són d'ús habitual per a molta gent, però que han caigut en desús. Entre aquestes 113 paraules hi ha "enguany", "bony", "eixugar", "porticó" o "bressol". El vicepresident de la Generalitat ha recuperat amb aquesta obra la faceta de filòleg, amb l'objectiu de lluitar contra l'empobriment lingüístic dels catalanoparlants. Segons ha explicat, escriure aquest llibre ha estat "un divertiment cultural" que li ha omplert les vacances i les hores lliures.

Actualitzat
El vicepresident ha explicat que les paraules que ha triat no són "fòssils" però que sí que van perdent presència, sobretot en el català que es parla a Barcelona i la seva àrea metropolitana i entre els joves, que les poden entendre però no les fan servir.

"Capsa", "paparra", "tastar i "bac" s'han inclòs al recull de 113 paraules, un número amb el qual Carod-Rovira ha volgut fer una "picada d'ullet" als 113 detinguts de l'Assemblea de Catalunya, entre els quals hi eren ell i la seva dona, després que l'editor, Ernest Folch, va rebutjar fer una tria de 100 paraules amb l'argument que aquest número "és una mica rebregat". El polític republicà ha posat com a exemple de pèrdua d'ús de la paraula "enguany" que el Futbol Club Barcelona i l'afició blaugrana recorrin a l'expressió "aquest any" per parlar de la temporada.

Carod-Rovira ha presentat el llibre acompanyat del lingüista Joan Solà, que va ser professor seu a la Universitat de Barcelona, l'escriptor i crític mallorquí Sebastià Alzamora, l'actriu Montserrat Carulla i l'editor d'Ara Llibres, Ernest Folch. Joan Solà ha afirmat que el llibre és sistemàtic perquè les paraules hi estan ordenades alfabèticament, van acompanyades d'una definició i de tres frases que exemplifiquen com s'han d'utilitzar, a més d'un llistat amb mots relacionats i sinònims.

Ernest Folch, per la seva part, ha assegurat que "113 paraules per salvar" és un llibre "concís, breu, potent i amb un missatge molt clar" i que l'autor havia estat "tota la vida pensant-hi". El mateix Carod ha revelat que la idea se li va acudir fent temps per anar a una reunió a Milà, quan va entrar en una llibreria per buscar llibres de poesia d'autors com Montale i Pasolini i, per casualitat, va topar amb el llibre "100 mots à sauver" ("100 paraules per salvar"), de l'acadèmic francès Bernard Pivot. "Potser ja tocava, després d'una dotzena de llibres d'assaig polític i d'història, fer-ne un de relacionat amb el que vaig estudiar a la universitat i amb l'activitat professional a la qual m'he dedicat durant tants anys: la llengua catalana", ha subratllat Carod-Rovira.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut