Cerdanyola del Vallès

Catalunya inaugura el sincrotró Alba, l'equipament al servei de la recerca més important del sud d'Europa

Ja s'ha inaugurat el sincrotró Alba. Aquesta tarda a la mateixa instal·lació, a Cerdanyola del Vallès, s'ha fet l'acte oficial amb presència del president del govern espanyol i també el de la Generalitat. Aquest accelerador de partícules, que ha costat 200 milions d'euros, aspira a convertir-se en una infraestructura de referència per al sud d'Europa. Zapatero ha destacat que el sincrotró és una mostra d'inversió pública eficaç mentre que Montilla ha assegurat que aquesta nova instal·lació és una oportunitat per rellançar l'economia catalana. La construcció ha durat quatre anys i ha costat 200 milions d'euros. Cada any caldrà invertir-hi més de 15 milions d'euros, que financen a parts iguals la Generalitat i el govern de l'Estat.

Actualitzat
Sota una coberta espectacular, que recorda un caragol marí, hi ha un túnel circular de 270 metres de circumferència on s'ha instal·lat un accelerador de partícules que hi farà circular electrons gairebé a la velocitat de la llum. Això produeix l'anomenada "llum de sincrotró", uns raigs X un bilió de vegades més brillants que els normals. És com un supermicroscopi que permet veure amb precisió estructures moleculars i conèixer-ne els detalls interns. El seu objectiu és, com diu el lema de l'Alba, fer visible el que és invisible.

El sincrotró, que no serà plenament operatiu fins a l'any que ve, tindrà, inicialment, set línies de llum o terminals, petits laboratoris on els investigadors podran observar les mostres. Els camps d'investigació inicials seran la biologia, la microelectrònica, la nanotecnologia, la química i la física. Progressivament s'hi aniran obrint més línies, fins a arribar a la trentena, en àrees com la medicina, la paleontologia o el patrimoni cultural.

Al món funcionen uns quaranta sincrotrons, una dotzena dels quals són a Europa, i l'Alba serà el primer de l'àrea sud del continent. Fins ara, quan els investigadors catalans necessitaven fer servir aquest tipus de llum havien d'anar al sincrotró de Grenoble, amb l'increment de costos i de temps que això suposa. Ara, universitats i centres de recerca ja fan cua a l'Alba i la previsió és que també l'empresa privada n'acabi fent bon ús per a les seves àrees d'investigació.

Està gestionat pel consorci CELLS (Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró) i està cofinançat per la Generalitat i l'estat espanyol.

Zapatero: "hem deixat enrere el 'que inventin altres'"

José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que amb el sincrotró Alba Espanya deixa "enrere pàgines d'història" en què sempre es deia el "que inventin altres" i aferma la seva posició en "la primera divisió" científica, i és un bon exemple de per a què serveixen els impostos. Alba, del qual ha dit que li encanta el nom, el mateix que el d'una de les seves filles, oferirà, a més, a les empreses un "immillorable instrument" per fer innovació, amb la qual cosa es podrà superar aquest "gap" que hi ha en la inversió privada en R+D.

En aquest sentit, Zapatero ha valorat l'esforç de la inversió pública i, si bé la despesa privada creix en un deu per cent anual, és "insuficient" per assolir el ritme que es desitja. Aquesta instal·lació, "fruit del canvi de paradigma que s'ha produït a Espanya els últims anys sobre el valor estratègic de l'R+D", mostra també la "capacitat acreditada" de Catalunya per a la posada en marxa d'aquest tipus d'iniciatives.

Montilla veu en el sincrotró Alba el camí cap a un nou model econòmic

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que l'accelerador de partícules Alba suposa "una afirmació rotunda del camí que ha de seguir l'economia per evolucionar cap a un nou model" i del que s'és capaç de fer com a país en el terreny científic.

S'ha mostrat convençut que amb el sincrotró "s'avança en la direcció correcta per a la construcció" del país, i ha apostat per un canvi de model econòmic que potenciï la innovació, les noves tecnologies, la formació i el medi ambient. "Suposa una afirmació esperançadora sobre el lloc que Catalunya i Espanya poden ocupar en l'esforç conjunt de la comunitat científica internacional per trobar resposta a alguns dels principals enigmes als quals es pot enfrontar avui", ha explicat.

El president de la Generalitat ha assegurat que el sincrotró és la instal·lació científica "més formidable" que s'ha construït mai a Espanya, i una mostra del compromís i la convicció de Catalunya amb les grans apostes estratègiques. Montilla ha considerat que amb la inauguració de la nova infraestructura es demostren una vegada més els "fruits positius" de la política d'inversió en desenvolupament i investigació i la unió dels recursos entre els diferents nivells de l'administració.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut