Barcelona

Quatre premis Nobel de diferents tendències coincideixen a criticar el futur augment de l'IVA

Més veus crítiques contra l'augment de l'IVA d'aquest mes de juny. I aquest cop són quatre premis Nobel d'Economia. Edward Prescott, Robert Solow, Robert Lucas i James Mirrlees coincideixen a rebutjar la mesura del govern espanyol davant les càmeres de TV3. Estan d'acord malgrat que les seves tendències ideològiques són contraposades. Asseguren que l'augment de l'IVA farà que l'economia es deprimeixi encara més. Aposten, en canvi, per la reforma del mercat laboral i de les pensions.

Actualitzat
No és gaire habitual poder disposar de quatre premis Nobel d'Economia. I menys encara que t'analitzin la situació del teu Estat. Les càmeres de TV3 han tingut aquesta oportunitat aprofitant una invitació de la Graduate School of Economics de Barcelona.

Es tracta d'Edward Prescott, el clàssic economista liberal; Robert Solow, que beu de les fonts keynesianes amb devoció; Robert Lucas, defensor del lliure mercat, i James Mirrlees, un escocès assessor del partit laborista i únic economista europeu dels quatre.

Quatre primeres espases de l'economia amb perspectives ideològiques ben diferents, però que totes coincideixen en el mateix punt: l'augment de l'IVA espanyol serà perjudicial. Prescott assegura que "l'increment de l'IVA a Espanya farà que l'economia es deprimeixi encara més". Solow hi està d'acord i afirma que ara, justament, no és el moment de fer aquesta reforma. Mirrlees ho explica: "El que passarà amb l'increment de l'IVA és que la gent anticiparà les seves compres, és clar. Però també tinc la sensació que un cop entri en vigor la pujada, l'impacte serà més gran del que es pensa".

Tots aposten per tocar el mercat de treball i les pensions. Del primer destaquen que no és prou flexible i posen d'exemple Dinamarca. I pel que fa a la reforma del sistema de pensions creuen que no afectaria negativament l'ocupació.

Però la relació entre visions econòmiques diferents no és tan idíl·lica com sembla. També hi ha discrepàncies entre aquest quatre magnífics del Nobel. Per exemple, en la reforma sanitària d'Obama -especialment entre els tres americans i Mirrlees-, o sobre la valoració del model econòmic xinès. Les diferències afloren també en parlar de les lliçons que cal treure de la crisi i les receptes de cadascú per sortir-ne: hi ha qui com Mirrlees mira a la Xina, mentre que Solow deixa anar una sentència ben contundent: "El meu consell seria: ocupa't del curt termini, sense espatllar res a llarg termini".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut